Tam da bugün sirkülasyon/toplam adet hakkında yazmıştım; bu başlığı okuyunca aşağıya alıntılamak istedim...
Sirkülasyon ve toplam adet arasında dağlar kadar fark olan bu tarz projeleri hiç sevmiyorum! Ayrıca @Jhonkar daha bugün konuyu açmış ve 430.997 adet yazdıktan sonra da sirkülasyon artmış; şu anda 498.241 CRV görünüyor. Toplamı, dolaşımdaki adete böldüğümde 2615 çıktı. Yani 2615'de biri kadar bir dolaşım var. Acayip uçuk! Bu milyar adetlik token ne zaman dağılacak bilmek lazım. Yatırım yapmak isteyenler çok çok dikat etmeli! Birden 1 doların bile altına inebilir... İstikrarlı bir proje için, dolaşım ve toplam arasındaki farkın maksimum 1/10 olmasını ideal görüyorum ben. Aksi durumlarda öngörülemez sonuçlar çıkabiliyor ortaya.
Yukarıda anlatmaya çalıştığım şey en uçuk örnektir. Yani sizin örneğinizden bakarsak 500 totale 150 sirkülasyon çok da önemli değildir. Ama milyarlık ya da yüzlerce milyonluk totale, birkaç yüz bin adet tehlikelidir. Dolaşıma girdiği an sifon sesi duyulabilir!
Projeleri kıyaslarken, sadece sirkülasyonun toplama oranına göre değerlendirmek yanlış olacaktır. Yükselişi ya da düşüşü etkileyen onlarca farkı neden olabilir. Projenin içeriği, pazarlama kabiliyeti, bütçesi, ekibin zekası, kriz yönetme kabiliyeti, sosyal iletişimi, ilişkide oldukları diğer projelerin performansları, vs... Bazı coin/tokenlerin fiyatları balinaların etkisiyle sebepsiz artarken, bazı projelerinki de sebepsiz düşebilir. Gem (kelime anlamıyla mücevher) dediğimiz şey, aslında potansiyeli olan en güçlü projeyi önceden göze kestirmek ve en düşük fiyatlara almaktır. Yatırımcı açısından bunu bulmanın %50'si araştırmaysa, %50'si de şanstır. Mesela kaliteli olduğunu ve fiyatının artacağını düşündüğümüz 20 projeye yatırım yaparız, ama içinden sadece bir tanesi büyük yükselişi gerçekleştirebilir.