Brezilya, 2022’ye kadar dijital para biriminin (CBDC), hazır olabileceğini duyurdu.
Banco Central Başkanı Roberto Campos Neto Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkesinin 2022’ye kadar dijital para birimine (CBDC) hazır olabileceğini söyledi.
Başkan Neto, o zamana kadar Brezilya’nın birlikte çalışabilir bir anlık ödeme sistemine ve “güvenilir” ve “dönüştürülebilir” bir uluslararası para birimine sahip olacağını söyledi. Ona göre bu özellikler dijital bir para birimine sahip olmak için gerekli tüm unsurlar.
Campos Neto’nun ayrıca CBDC’lerin Brezilya’nınki gibi hızlı dijitalleşen finansal sistemlerin sonucu olduğunu söylediği bildirildi. Banco Central, PIX anlık ödeme sistemini Kasım ayında kullanıma sunacak ve bu yılın sonlarında bir “Açık Bankacılık” girişimi başlatacak.
Banco Central zaten hali hazırda CBDC için incelemeye amacıyla bir çalışma grubu oluşturmaya yönelik Ağustos ayı sonunda önemli bir adım atmıştı.
Altyapı İçin Çalışmalar Yürütülüyordu
Bununla birlikte ülke, bankacılık altyapısını güncellemek için biraz daha uzun süredir çalışıyor, bankalar arası ödemeleri zaman sınırı olmaksızın, pratik olarak ücretsiz ve anında işleme kapasitesine sahip bir teknoloji geliştiriyor.
Kasım ayında uygulamaya hazır olması gereken bu yeni sistem, hızlı ve ucuz işlemlere olanak sağlayarak Brezilya’da kendilerini kurmak isteyen Ripple’ın ODL’si gibi dağıtılmış muhasebe teknolojilerine büyük bir rakip olabilir.
Teorik olarak PIX, Brezilya parasının dijital evrimine yol açabilir. Brezilya Correio Braziliense gazetesinin derlediği açıklamalarda Campos Neto şunları söyledi:
“Dijital bir para birimine sahip olmak için, verimli ve birlikte çalışabilen bir anında ödeme sistemine, rekabet yaratabileceğiniz açık bir sisteme ve güvenilirliği olan, dönüştürülebilir ve uluslararası bir para birimine ihtiyacınız var. Bu ödeme sistemi PIX olabilir.”
CBDC Nedir?
Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC), belirli bir ulusun (veya bölgenin) bir fiat para biriminin dijital biçimini temsil eder ve ülkenin yetkili para otoritesi tarafından verilir ve düzenlenir.
Yıllar geçtikçe, dünyanın dört bir yanındaki geleneksel bankacılık düzenleme otoriteleri, bir blok zinciri ağında çalışan Bitcoin ve Ethereum gibi popüler kripto para birimlerinin artan nüfuzunu kontrol etmek için mücadele etti. Bu tür sanal para birimleri, ademi merkeziyetçi ve düzenlemeden bağımsız yapıları nedeniyle büyük popülerlik kazanmış ve bir ülkenin düzenleyici otoritesinin (bir merkez bankası gibi) kapsamı ve kontrolü altında işleyen günümüzün geleneksel bankacılık sistemi için bir tehdit haline gelmiştir.
Bu nedenle bu tür kripto para birimlerinin büyümesini ve etkisini kontrol edemeyen, dünyanın dört bir yanındaki birçok önde gelen merkez bankası kendi kripto para birimlerini piyasaya sürmek için çalışıyor veya tasarlıyor. Bu düzenlenmiş kripto para birimleri, merkez bankası dijital para birimleri olarak adlandırılır ve belirli bir ülkenin ilgili para otoriteleri veya merkez bankaları tarafından işletilirler.
Kaynak: Kripto Para Haberleri