Bu zam gelecek olan zam mıdır, yoksa 1 yıllık toplam zam mıdır orasını bilemem. Ama şurası hakkında bir şeyler söyleyebilirim: Bir gaz rezervi bulundu, evet. Metreküp olarak da dişe dokunur bir miktarda. Devamı da gelecekmiş, ona da tamam. Daha çok bulunsun, daha çok çıkartılsın. Ülke yararına olacak şeyler desteklenmeyi gerektirir...
Ama eğri oturup doğu konuşalım. Henüz daha rezerv bulundu; sondaja başlanmadı, atık ayrıştırması yapılmadı, dağıtım için yeni boru kanalları döşenmedi. Daha sadece bulundu: "aaa burada doğalgaz varmış" dendi... Dolayısıyla faturalara indirim olarak yansımasını doğuracak bir gelişme henüz olmadı. Bu sadece Türkiye için değil tüm dünyadaki durum için böyledir. Çünkü daha sadece "bulundu". Gaz çıkacak ve dağıtılacak ki halka yansısın. Halen Rusya'dan alınan gazı kullanmaya devam ediyoruz! Şu durumda o adı geçen şehirlere nasıl bir indirim yapılacağını anlamadım ben...
Ayrıca bir de şu var ki; Rusya'dan hazır almaktan daha mı düşük maliyette olacak onu henüz bilmiyoruz. Çünkü doğalgaz çıkartıp bunu depolayıp dağıtmak ciddi yatırım, güvenlik riski ve işin ehli insanlarla çalışmayı gerektirir. Her adımın çok çok iyi kurgulanması lazımdır. Yani yıllar sürecek bir iştir.
Şu yazımda konu hakkında biraz bilgi de vermiştim:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=5269966.msg55041647#msg55041647