Bitcoin Forum
November 08, 2024, 11:00:05 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 28.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Bitcoin Özgürlüğe Eşittir  (Read 165 times)
Bthd (OP)
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2352
Merit: 2592


Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks


View Profile WWW
November 13, 2020, 12:27:34 PM
 #1

Merhabalar, bitcoin hakkında okumaya devam ederken Ross Ulbricht tarafından 2019 yılında yazılmış bir mektuba denk geldim. Bitcoin'in ilk günlerinde insanları hiç bir değeri olmayan birimlere iten gücü sorguluyor. Kişisel olarak yaptığı şeyleri (uyuşturucu ve silaha kolay erişim) yada yaptığı iddia edilen şeyleri (kiralık katil v.b.) onaylamıyorum ancak kesinlikle zekasına hayranım. Yaratıcı bir beyin hangi yönde çalışırsa çalışsın saygı duymaya değerdir. Mektubu google gayet düzgün çeviriyor ancak üzerinde yine de düzeltmeler yaptım. Farklı bakış açıları geliştirmek için faydalı bir metin.


Bitcoin Özgürlüğe Eşittir

Satoshi'nin bize Bitcoin'i vermesinden sonraki ilk yıl içinde özel bir şey oldu, kimsenin beklemediği ve birçok kişinin imkansız olduğunu düşündüğü bir şey oldu. O zamanlar, onunla bir şeyler satın almadan önce, bir döviz kuru olmadan yada hiç kimse onunla ne yapılacağını gerçekten bilmeden önce Bitcoin'i hayal etmeye çalışın. Bitcoin para olarak başlamadı. Daha sonra para oldu ama ondan önce gelen hiçbir paraya benzemiyordu. Bitcoin'in mümkün kıldığı her şeye rağmen, dünyamızda değiştirdiği tüm yollar için, meraklılar için sadece bir oyun olduğu ilk günlerde neler olduğunu tam olarak anlamıyoruz ve hatta anlayamıyoruz.

İnsan uygarlığının uzun tarihinde Bitcoin'den önce gelen diğer her para, para olarak kullanılması dışındaki nedenlerle değerlendi. Afrika'da sığırlar, hapishanedeki posta pulları, deniz kabukları ve değerli metallerin hepsi para olarak kullanılmış ve bu kalıba uymuştur. Tek istisna fiat paradır - bir otorite tarafından para olduğu ilan edilen bir şey - ancak ulusal fiat para birimleri bile bir zamanlar altın gibi önceden değeri olan bir şey tarafından destekleniyordu.

Bitcoin hepsini değiştirdi. Bitcoin'in önceden bir değeri yoktu ve kimse onu kullanmaya zorlanmadı, yine de bir şekilde bir takas aracı haline geldi. Bitcoin'i  anlamayan ve umursamayan insanlar yine de bunu bir ödeme olarak kabul edebilirler çünkü bitcoin'in ödeme yapmak için kullanılabileceğini veya geleneksel parayla değiştirilebileceğini bilirler.

İnsanlar sık ​​sık 10 bin bitcoin karşılığında satın alınan pizzalardan bahsediyor ve geriye dönüp baktığımızda, multi-milyon dolarlık bir öğle yemeği yiyen adamla alay ediyorlar. Ben daha çok, sadece bitcoin karşılığında iki mükemmel pizzadan vazgeçen kişiyle ilgileniyorum. İnsanların blockchain olarak adlandırdığı bir şeyin üzerindeki dijital imza, o bit ve baytlarda ne gördü? Pizzacıyı motive eden şey ne olursa olsun, tarif edilemeyen bir şekilde toplanan ilk madencileri de çağırmış olabilir. Binlerce bitcoin verenlere ilham vermiş olabilir. Her neyse, yeni bir şeydi.

Klasik ekonomi, her iki tarafın da aldıklarından yada vazgeçtiklerinden daha fazla değer verilmedikçe takasın gerçekleşmeyeceğini söyler. Peki değer nereden geldi ? Bitcoin asla hayata geçmeyebilirdi, ama oldu. Yeni bir ürünün bile bir tür değeri vardır ve erken benimseyenler paralarının karşılığını alamayacakları bir risk alırlar, ancak yine de borsadan kazanmayı umarlar.

Öte yandan, o günlerde Bitcoin'in ilk benimseyenlerinin bugün yaşananları tahmin edebilmelerinin hiçbir yolu yoktu. Tek sahip oldukları bir rüya, bir inanç ve dijital bir icadı multi-milyar dolarlık bir fenomene dönüştürmek için yeterince bulaşıcı bir coşkuydu. Sana ne olduğunu düşündüğümü söyleyeceğim, ama gerçek şu ki kimse bilmiyor. Bitcoin'in bir şekilde yoktan gelebilmesi ve önceden değer veya yetkili kararname olmadan para haline gelmesi sihir gibidir. Ancak Bitcoin bir anda oluşmadı. Bu, kriptografların yıllardır mücadele ettiği bir soruna çözüm oldu: Sahte ve güvenilir olmayan merkezi bir otorite olmadan dijital para nasıl yaratılır ?

Bu sorun o kadar uzun süre devam etti ki bazıları çözümü başkalarına bıraktı ve merkezi olmayan dijital para bir şekilde ortaya çıkarsa geleceğimizin nasıl olacağını hayal etti. Dünyanın ekonomik gücünün herkes tarafından erişilebilir olduğu, değerin her yere bir anahtarla aktarılabileceği bir gelecek hayal ettiler. Sadece güçlü şifrelemenin matematiğine bağlı olarak refah ve özgürlük hayal ettiler.

Bu nedenle Bitcoin verimli topraklarda doğdu ve onu bekleyenler tarafından tanındı. Bu onlar için tarihi bir andı ve madencilikten kaynaklanan pizza veya elektrik faturalarından çok daha önemliydi. Özgürlük vaadi ve kaderin cazibesi ilk topluluğu harekete geçirdi. Bitcoin bilinçli olarak, ancak kimse izlemediği sırada kendiliğinden para olarak ele alındı ​​ve dünyamız asla aynı olmayacak.

Ross Ulbricht (2019)
https://freeross.org/bitcoin-equals-freedom/

█▀▀▀











█▄▄▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
e
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
█████████████
████████████▄███
██▐███████▄█████▀
█████████▄████▀
███▐████▄███▀
████▐██████▀
█████▀█████
███████████▄
████████████▄
██▄█████▀█████▄
▄█████████▀█████▀
███████████▀██▀
████▀█████████
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
c.h.
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
▀▀▀█











▄▄▄█
▄██████▄▄▄
█████████████▄▄
███████████████
███████████████
███████████████
███████████████
███░░█████████
███▌▐█████████
█████████████
███████████▀
██████████▀
████████▀
▀██▀▀
meser#
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1344
Merit: 1000


View Profile
November 17, 2020, 09:16:16 PM
 #2

Rivayet odur ki bir zamanlar iki kardeş beraber yaşarmış ve bulundukları yerdeki bilginlerin ve okulların verdiği bilgiler onlara yetmez olmuş ve annesi onları bir dağın başında yaşayan bilgeye götürmeye karar vermiş. Aradan geçen uzunca bir süre iki kardeş çok mutlularmış ama zamanla artık sıkılmaya başlamışlar. Bilgenin bilemeyeceği bir soru bulmamız lazım diye düşünmüşler ve kardeşlerden birisi eline bir kelebek almış ve buldum demiş. Diğer kardeşine anlatmış planını ona diyeceğim ki elimde bir kelebek var bu kelebek canlı mı ölü mü bilebilir misin diye. Eğer ölü derse elimden hafifçe bırakacağım canlı derse sıkıp öldüreceğim. Ne yaparsa yapsın bu soruya doğru cevap veremeyecek bilge demiş. Beraber bilgenin yanına gitmişler.

Kardeşlerden birisi elini gösterip sormuş elimdeki kelebek ölü mü yoksa canlı mı diye. Bilge hiçbirşey demeden uzunca bir süre gözlerinin içlerine bakmış ve sonunda konuşmaya başlamış.

“Senin elinde,Senin elinde! Canlı kalması da, ölü olması da senin elinde …

Öyle değil mi zaten? Böyle bir teknolojiyi satoshi nakamoto ortaya attığında uuuu beybi bi para çıkarayım devletlerin amına koyayım mı dedi? Zekasını daha farklı kullanarak devletlere uyuşturucu, kara para aklama, insan ticareti gibi alanlarda ciddi darbe vuracak bir sistem geliştirebilirdi rahatlıkla. O ise tamam devletlerin ekmeğinde ki bala biraz sirke döktü kabul ama devlet tanımı artık iyice yozlaştı. Devlet dediğin vatandaştır ancak artık devlet dediğin kurum tamamen vatandaşı alt kademe gibi görüyor. Bitcoinin, blockchainin, satoshi nakamoto'nun açtığı yolu nasıl kullanacağımız tamamen bizlerin ellerinde. Devletler adam akıllı oturup böylesine bir teknolojiyi yenilikten faydalanmayı akıl edemesin!

Ross Ulbricht bu mektupla çok güzel bir mesajı tam doksana takmış...
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!