Ethereum Ağında Merkezsiz Finansa Dair 2020 Yılında 4 Farklı Trend Oluştu
1) Otomatik Pazar Yapıcıların (AMM’ler) Yükselişi
2) Yönetişim belirteçleri ve verim çiftçiliği
3) Çatallar, türevler ve ağ etkileri
4) ve “garip DeFi”
1- Otomatik Pazar Yapıcıların Yükselişi (AMM’ler)
Sabitlenmiş kripto paralar ve borç verme platformları uzun zamandır Ethereum Merkezsiz Finans (DeFi) faaliyetlerinin merkezindeyken birden otomatik pazar yapıcılar yani merkezsiz borsalar yeni trend haline dönüştü.
Merkezsiz Borsaların (DEX) merkezi borsalara göre hem fiyat hemde fiyatlandırma açısından avantajları olduğu bir adım daha öne çıktı. Merkezsiz borsaların gerçekten merkezi borsaları piyasadan silip geçebileceği bir döneme girmiş olabiliriz. Kalıcı kayıplardan kaçınmak için Uniswap’tan sonra bir çok proje yeni yaklaşımlar geliştirdi ve uyguladı.
Bir çok AMM’ler kripto para borsalarına likidite sağlamaları amacıyla yatırımcılara yönetişim tokeni vaadinde bulunarak projeyi adeta merkezsiz özerk topluluklara (DAO) bıraktı. Bu dağıtılan tokenler yatırımcılara ”yönetime katılma ve kar payı” sağladı.
Merkezsiz borsaların toplam değerleri ise bu safhada 4 milyar doları aştı. Wall Street piyasa yapıcılarının aksine yatırımcılar işlem yapmak isteyen herkese bir çok kripto para ile likidite sağlayarak yatırım yapmalarını sağladı.
2- Yönetişim Jetonları ve Verim Tarımı
Yönetişim tokenleri trendi 2. çeyrekte Compound şirketi tarafından başlatıldı. Likidite sağlayanlara Compound token dağıtan şirket bir çok kripto paranın çıkmasına ve kripto para çiftçiliği yapmak isteyen insanları piyasaya doğrudan ve dolaylı olarak çekti. $ BAL, $ CRV, $ UNI, $ YFI tokenlerinin hızlandırılmış bir şekilde piyasaya çıkmasını gördük. Farklı likidite yönetimleri ve farklı token dağıtım mekanizmaları olan bu kripto paralar ise hala programlarına devam etmektedir.
3- Çatallar, Türevler ve Büyüyen Bir Ağ
Trend: Bu çeyrek, AMM’lerin popülaritesinden ve verim çiftçiliğinden yararlanmaya çalışan bir dizi çatal, taklitçi ve (en önemlisi) mem tabanlı tokenlerden de yoksun değildi. SushiSwap ve CREAM, Uniswap ve Compound’un çatalları olarak piyasaya sürüldü. Bu çatalları çevreleyen ayrıntılar ve veriler, ağ etkilerinin, topluluk popülaritesinin ve hatta açık kaynak yazılımın doğasının nasıl DeFi’ye özgü olduğunu ortaya çıkardı.
4 – Garip DeFi
Kripto para ile uğraşanların çeşitli söylemleri kripto para haline gelip satılmaya başlandı. Bir çok kripto para örnekleriyle beraber geldi. Topluluk içerisinde şaka olarak kullanılan terimler bile kripto para olarak çıkarılmaya başlandı.
Ethereum geliştirilmeye devam edildikçe ilginç fikirlerde sunulmaya devam edilecektir. Ethereum ağının geliştirilmesi ile birlikte güvenlikli, olgun projelerin çıkması beklenmektedir. Kullanıcıların gittikçe daha fazla kullanmaya başladıkları Ethereum merkezsiz uygulamaları ise ilerleyen süreçte akıllı telefonlarda kullanılmaya başlandığı zaman ise tüm insanlara hitap edebilecek ve insanların hayatlarını kolaylaştıracaktır.
kaynak:
https://kriptohayat.com/2020-3-ceyreginde-ethereum-merkezsiz-finans-defi-trendleri/kriptohayat.com