Kripto paraların oldukça popülerleştiği şu dönemlerde, merkezsiz finans uygulamaları da bir adım öne çıkmaya başlıyor. Son zamanlarda merkezsiz uygulamalar üzerinde kilitlenen değer ise 15 milyar dolar oldu.
En çok güvenilen ve uygulama kilitlenen uygulama ise Maker platformu oldu. Maker içerisinde kilitlenen kripto para değeri 3 milyara yaklaştı. Hali hazırda rezervleri kripto para cinsinden olduğu için bitcoin, eth ve diğer kripto paraların yükselişi kilitlenen paraların değerlerini dolar bazında artırmaktadır.
En çok 2. para toplanan proje ise WBTC oldu. WBTC, BTC fonlarının ethereum ekosistemi içerisine dahil edilmesini sağlayan bir akıllı sözleşmedir. Bitcoin’in değeri 20.000 dolara yaklaştı dolayısı ile bu sözleşme içerisinde bulunan BTC’ler dolar bazında arttı.Şu anda 2.5 milyar dolar olan kilitli BTC sayısı ise merkezsiz uygulamalar içerisinde popüler hale gelmeye başladı.
Listemizin 3.sırasında ise Compound (COMP) token yer almaktadır. Compound token maker ile aynı yapıya sahiptir. Dolayısı ile kripto paraların artması, üzerinde kilitlenen değeri de artırmaktadır. Hali hazırda toplam kilitli değer 1.6 milyar dolar olmuştur.
Listemizin 4. sırasında Aave (LEND) token yer almaktadır. Aave v2 yi açıklayan platform büyük bir yükseliş yaşamaktadır. Kovan test ağında, test halinde olan aave geliştirmesi yakında faaliyete geçeceğe benziyor. Kullanıcı sayısını da gün be gün artıran bu platformda flaş krediler büyük bir artış göstermiştir.
Listemizin 5. sırasında Uniswap bulunmaktadır. Uniswap üzerinde kilitlenen değer 1.4 milyar dolar olmuştur. Son zamanlarda topluluk likidite sağlama ödülleri hakkındaki tartışmalarla beraber fon kaybeden platform hala bulundurduğu likidite ile piyasadaki merkezsiz borsalar içerisinde lider durumdadır.
Curve finans ödülleri dağıtılmaya devam ediyor. Bu sırada üzerinde kilitlenen kripto paralar 1 milyar dolar oldu. Uzun bir süre likidite ödüllerinin devam edecek olması ve curve token değerinin artması ile birlikte platform üzerinde kilitlenen kripto paraların artacağı beklenebilir.
Listemizin 7.sırasında ise Synthetix borsası bulunmaktadır. Sentetik ürünlere merkezsiz alım satım sağlayan bu proje üzerinde kilitlenen değer yaklaşık 800 milyon dolar olmuştur. Merkezsiz borsaların tercih edildiği bu dönemde hacim artışı beklenen bu borsaya rağbet hep büyük yatırımcılardan gelmektedir.
Belirtmek istediğimiz son proje ise Sushiswap. Bir uniswap çatalı olan bu projede kilitlenen değer yaklaşık olarak 800 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Bir çok farklı çözümler sunan bu platform kurulduğu günden beri büyümeye devam ediyor.
Diğer projelerde ise kilitlenen toplam para miktarı ise şu şekildedir:
Harvest Finance – 700 milyon dolar
Yearn Finance – 450 milyon dolar
Balancer borsası – 400 milyon dolar
RenVM – 380 milyon dolar
InstaDapp – 180 milyon dolar
C.R.E.A.M Finance – 140 milyon dolar
Flexa -121 milyon dolar
Nexus mutual – 100 milyon dolar
Bancor – 80 milyon dolar
HEGIC – 80 milyon dolar
dForce – 60 milyon dolar
Alpha homora – 55 milyon dolar
İlk 20 merkezsiz uygulama üzerinde kilitlenen kripto para durumları bu şekildedir.
kriptohayat.com