In cele scrise de tine mai sus se discuta orele, nu contractele.
Intr-adevar. Cert este ca la momentul cand acea companie mi-a facut respectiva propunere, chiar asa au justificat-o: ca nu pot face un alt contract individual de munca, dat fiind ca aveam deja unul inregistrat. Poate intre timp s-a modificat legea si acum este permis sa ai mai multe contract, indiferent de numarul lor de ore.
Insa si asa, nu vad cum un angajator ar avea curajul de a angaja pe cineva cu un contract de 8 ore/zi, daca respectivul om ar avea deja inregistrat un alt contract cu norma intreaga de 8 ore/zi. Sa-l angajeze pentru a face ce? Sa doarma cu capul pe birou?
Eu am mai multe contracte de munca in paralel la acelasi angajator si totul este perfect legal.
Nu contest acest lucru. Insa una este sa ai un contract de 8 ore/zi si - sa presupunem - inca un contract de 2 ore/zi sau unul de 4 ore/zi - si cu totul altceva este sa ai
- un contract de 8 ore/zi si inca un contract de 8 ore/zi (nu vad cine te-ar angaja asa, intrucat e limpede ca un om nu poate munci 16 ore/zi, iar la al doilea serviciu ar dormi cu capul pe masa)
- un contract de 8 ore/zi si mai multe contracte partiale (intrucat am ajunge in situatia de mai sus).
In sfarsit, referitor la
Poti avea oricate contracte de munca vrei, cu norma intreaga sau cu norma partiala, la acelasi angajator sau la angajatori diferiti.
Una este sa ai posibilitatea (legala) si cu totul altceva este sa se si intample acest lucru. Evident, tot din motivele de mai sus. Sa luam un exemplu practic: un om cu contract cu norma intreaga, de 8 ore/zi. Acesta se culca (sa presupunem) la ora 23 si se trezeste la 6, pentru a pleca la 7 spre serviciu, pentru a ajunge la 8 la serviciu, unde ar sta 8 ore de munca plus una de pauza, deci pana la ora 17. Acest om, care a dormit in noaptea precedenta (si in oricare alta noapte) 7 ore, ar avea (dupa spusele tale, conform carora "poti avea
oricate contracte") apoi alt serviciu, tot cu norma intreaga, de 8 ore/zi. Deci pleaca de la primul job la ora 17, ajunge la al doilea la ora 18, unde petrece 8 ore plus una de pauza. Adica sta pana la ora 3 dimineata. La 3.30 AM ajunge acasa (ca e traficul liber), apoi la ora 4 AM se pune in pat sa doarma -
ce crezi? Pana a doua zi la 6, cand trebuie sa se trezeasca spre a pleca din nou la munca. (Acelasi lucru ar fi valabil si in cazul unui contract de 8 ore cumulat cu
mai multe contracte partiale, de 2/4/6 ore/zi.)
Si tie asta ti se pare perfect normal, nu?
Daca legea nu interzice, asta nu inseamna si ca este posibil sa ai "
oricate contracte de munca vrei, cu norma intreaga sau cu norma partiala, la acelasi angajator sau la angajatori diferiti". Daca din punctul tau de vedere poti avea
oricate contracte, este foarte probabil ca angajatii de la Resurse Umane responsabili cu angajarea de personal sa nu-si asume vreodata riscul de a angaja pe cineva care vine la serviciu dupa alte 8 ore de munca petrecute la alt serviciu.