Dolandırıcılık yöntemleri ile ilgili bir ekleme daha yapmam gerekiyor. Söz konusu yöntem DeFi çerçevesinde kullanılan kontratlar aracılığıyla gerçekleşebilecek bir yöntem.
Dolandırıcılık nasıl gerçekleşiyor ?- Bir DeFi üzerinde işlem gerçekleştirmek istediğinizde sistem sizden cüzdanınızı bağlamanızı ister.
- Daha sonra kontratı yetkilendirmenizi ister. Siz bu aşamada kontrata erişim izni verirsiniz ancak kötü niyetli bir kontrat gerekenden daha fazla izin isteyebilir.
- Sizden istediği izni almış olan kontrat cüzdanınızı boşaltır.
Daha önce aklıma gelmiş bir soruydu aslında verilen izinler konusu. Twitter üzerinde bir kullanıcının fonlarının bir kısmını kaybettiğini söylemesi ve bununda izinlerle ilgili olduğunu söylemesi üzerine uyarıda bulunmak istedim. Olayla ilgili kesin kanıtlar sunulmamıştı, olayın gerçekliğinden emin değilim araştırmaya devam ediyorum. Kullanıcı farklı bir hata sebebiyle kayıp yaşamış olabilir.
Korunmak için yapmanız gerekenler:1- Rastgele kontratların cüzdanınıza erişimine izin vermeyin.
2- Mutlaka izin vermeniz gerekiyorsa iznin hangi birimleri kapsadığını ve hangi özellikleri kapsadığını okuyun.
3- İşleminiz bittikten sonra izinleri kaldırın.
Vermiş olduğunuz izinleri bulmak:Forumda dimao ve zasad@ tarafından paylaşılmış platformlar var.
Bu platformlar izinleri ayarlamanıza ve görüntülemenize yardımcı oluyorlar. Sadece izin verdiğiniz kontratları görüntüleme yetkisi istiyorlar. Yine de başlangıçta ana cüzdanı bağlamamayı tercih ettim. Yeni ve boş bir cüzdan açtıktan sonra arama kısmından ana cüzdan adresinizi aratarak daha önceden izin verdiğiniz platformları görebilir ve güvenmedikleriniz varsa ana cüzdanınız ile bağlanarak yetkilendirmeleri kaldırabilirsiniz.
İzin verilmemiş cüzdan
İzin verilmiş cüzdan
Açılmış diğer konuları da okumak isterseniz:zasad@ tarafından açılmış konu (ingilizce)dimao tarafından açılmış konu (rusça)