Düşer
Esprimi yaptıktan sonra yorumumu yapayım. Her aklı selim insanoğlu yükseleceğini öngörebilir bu haberden sonra. (Doğruysa tabi) BTC yükselecek, düşecek, yolu daha uzun. Fakat burada daha önemli bir şey var bence. Umarım Gox tekrar canlanmaz veya canlansa bile piyasa cezalandırır ve kullanmaz. Bu tür kurum/kişiler her zaman olacaktır piyasada. Önemli olan doğal seleksiyonun çalışmaya başlaması...
Espiri değildi ki,
Kayıp olan BTCler kullanıma sunulduğunda ( sahiplerine teslim edildiğinde ) ( Eğer teslim edilirse tabi )
Zarar gören onlarca kullanıcı ( gerçek hayatlarındaki hasarı telafi edebilmek için ) satış yapmak zorunda kalacak. Çünkü mtgox tahribatı sonrası bir çok kişi gerçek hayattaki yatırımlarını kullanarak ilgili tahribatı durdurdu.
Bunu gören diğerleri panik satışa gidecek ve BTC fiyatı hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda aşağı düşecek. ( En azından benim öngörüm bu )
Böyle bir seneryoda yeniden toparlanması benim tahminime göre 6 ayı bulur.
Yoo espriydi
Eğer benim yatırımım bir yerde hapsolmuş olsaydı, dışarıdan giriş yapılabiliyor fakat çıkış yapılamıyor olsaydı ve sisteme inanıyor olsaydım, göreli maliyetin 1/4 üne kadar düşen yatırım aracından en azında göreli maliyetin 1/2 sini tutturacak şekilde tekrar alım yapardım.
Panik olmayıp bu tür bir iyileştirmeye "cesaret" edebilen her kullanıcının, BTC'leri iade olduğu durumdaki maliyeti şu andaki piyasa fiyatının altında olacaktır. Burada asıl önemli soru, sağduyulu mağdur oranı neydi Gox'ta? Muhtemelen düşüktü...
Diğer senaryo, 670K yine iade ediliyor ve insanlar derin bir ohh çekiyor. Önlerinde iki tane yol var. Ya kalacaklar ya gidecekler. Muhtemel davaranışlar da şöyle olacaktır:
Bir grup insan "lanet olsun BTC'ye" diyerek fiyat bakmadan çıkacak. Bir grup kullanıcı karını/zararını dengelemeye çalışacak. Bir grup kullanıcı da hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam edecek. Buradaki oranlar da önemli.
Piyasa neyin ne olduğunu gösterecektir.
Bu durumun sisteme faydası büyük aslında. Kısa vadeli değil de uzun vadeli düşünmekte fayda var.
BTC denen nane, altını ilk bulan adamın tekme vurduğu dönemlerdeki halini biraz aştı. Altından saray yaptırabilecek dönemler gibi bir dönem de değil. Henüz iki arada bir derede. Daha gidilecek çok yol var. Hala emin olmayan insanlar var. Biri de benim. Hep söylediğim bir şeyi tekrar edeyim,
BTC ya bu asrın en büyük icadı, ya da en büyük soygunu. Her iki durumda da işin içinde olmak istiyorum/kabulleniyorum.
Fayda ise şu, bu tür engebeleri atlatabilmek, devletlerin, ekonomik enstrümanların rekabetiyle cebelleşebilmek, yeni olan bir "şey'in" yapamayacağı bir şeydir. Şayet yapabiliyor ise rüştünü ispat etme yolunda ilerlediğinin bir göstergesidir. Geri dönüp bakıldığında insanlar şunu diyecekler, devletler yasakladı, insanlar battı çıktı, kimileri destekledi, kimileri köstek oldu, en büyük borsası yerin dibine geçti, prestijini kaybetti ama hala AYAKTA. Bu benim için bir yatırım motivasyonudur.
BTC bu tür engelleri çok defa atlattı. Her birinden sonra da biraz daha güçleniyor. Fakat henüz asıl güçle karşı karşıya kalmadı. En azından halka açık bir şekilde. Onunla da karşılacak. Bu günleri görmemiz çok uzak değil...