Bitcoin Forum
September 14, 2024, 09:02:55 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.1 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: 12 ani mai tarziu si oamenii tot nu stiu cum se foloseste Bitcoin/la ce-i ajuta  (Read 152 times)
This is a self-moderated topic. If you do not want to be moderated by the person who started this topic, create a new topic.
GazetaBitcoin (OP)
Legendary
*
pizza
Offline Offline

Activity: 1820
Merit: 7319


Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker


View Profile
January 18, 2021, 10:15:48 AM
Last edit: July 29, 2023, 07:38:30 PM by GazetaBitcoin
Merited by NeuroticFish (10), xhomerx10 (2)
 #1

Au trecut deja 12 ani de la lansarea Bitcoin. Cei mai multi inca nu stiu cum sa il foloseasca in mod corect, nici la ce ii ajuta de fapt Bitcoin. Majoritatea il pun la lucru intr-o combinatie impotriva naturii, in paralel cu bancile si exchange-urile centralizate, neavand nici cel mai mic habar despre fundamentele sale libertariene si crypto-anarhice. Neintelegand ca Bitcoin este aici pentru a-i scapa de robia guvernelor si a bancilor, oamenii fac tot posibilul spre a se inrobi singuri, usurand munca elitelor care ii asupresc de mii de ani.

In urma cu 12 ani Satoshi oferea omenirii o unealta de pret, capabila sa-i elibereze. Iata cum o descria:

Quote
A purely peer-to-peer version of electronic cash would allow online payments to be sent directly from one party to another without going through a financial institution.



Commerce on the Internet has come to rely almost exclusively on financial institutions serving as trusted third parties to process electronic payments.  While the system works well enough for most transactions, it still suffers from the inherent weaknesses of the trust based model.
Completely non-reversible transactions are not really possible, since financial institutions cannot avoid mediating disputes.  The cost of mediation increases transaction costs, limiting the minimum practical transaction size and cutting off the possibility for small casual transactions, and there is a broader cost in the loss of ability to make non-reversible payments for non-reversible services.  With the possibility of reversal, the need for trust spreads.

[...]

What is needed is an electronic payment system based on cryptographic proof instead of trust, allowing any two willing parties to transact directly with each other without the need for a trusted third  party.  Transactions that are computationally impractical to reverse would protect sellers from fraud [...]

El a oferit o metoda prin care oamenii puteau tranzactia direct, peer-to-peer, fara a mai fi implicat vreun intermediar, indiferent ca acesta se numea guvern, banca sau samsar.

Satoshi a inventat Bitcoin si l-a oferit oamenilor gratis, pentru a-i ajuta sa devina liberi din punct de vedere financiar, iar oamenii, in schimb, au inventat exchange-urile centralizate, pentru a ramane inrobiti. Este ceva ce imi aminteste de alte descoperiri revolutionare in domeniul stiintei, inventii menite sa-i ajute pe oameni, insa imediat au aparut unii care au transformat acele inventii in arme. Daca nu exista o entitate care sa le faca rau, oamenii aleg benevol sa isi faca singuri rau.



Dupa citirea cestor randuri, poate ca unii se vor intreba: "Ce e rau in a folosi exchange-urile centralizate? Ele imi pastreaza banii; ii am oricand la dispozitie si fac ce vreau cu ei!".

Ultima propozitie este un fals monumental. Este un oximoron, adica o expresie care se neaga pe ea insasi. E ca si cum ai spune "fumez sanatos".

Lacomia oamenilor nu a avut niciodata limite. Bitcoin a venit pentru a-i elibera, insa oamenii au inteles doar ca se pot imbogati cu el. Din lacomie, oamenii au inventat exchange-urile centralizate. In loc sa foloseasca Bitcoin intre ei, in tranzactii peer-to-peer, fapt ce ar fi facut ca in timp banii traditionali si guvernele sa devina irelevante, oamenii au inventat o abominatie menita sa centralizeze ceea ce a fost nascut si menit spre a fi decentralizat.

Unii mai destepti, dar lacomi si ei, au profitat de cunostintele lor si de lacomia celorlalti pentru a crea aceste exchange-uri descentralizate, unde oamenii se duc buluc spre a-si depune banii lor, care, din momentul depunerii, devin ai exchange-ului. Ei spera sa se imbogateasca, nerealizand ca pierd pe toate partile. Si, macar de ar pierde doar bani! Situatia este tragica, intrucat nu pierd doar bani, ci mult mai mult...

Ce ar fi mult mai mult decat banii? Isi pierd anonimitatea datele personale - acel cadou primit la nastere si care ramane personal doar pana cand omul alege sa nu mai fie personal. Si, o singura data dezvaluite aceste date personale, ele inceteaza pentru totdeauna sa mai fie personale. Oare cati si-au pus intrebarea "Ce inseamna personal?". Orbiti de lacomie, sperand sa obtina profituri si sa se imbogateasca peste noapte, oamenii alearga senin spre exchange-urile centralizate, depunand orice efort de a le fi acceptate solicitarile de deschidere de cont. Practic, oferind exchange-ului toate datele lor personale. Unele exchange-uri ofera si diverse sume nesemnificative, de 5-10-20$, pentru a-ti deschide cont la ele. V-ati gandit vreodata de ce va ofera banii acestia? V-ati spus ca "exchange-urile sunt onorate sa ma aiba pe mine client si d-asta ma si platesc"? Fals. Suma de bani e ceva insignifiant pentru exchange-ul respectiv, dat fiind cati bani va incasa de pe urma utilizatorului. Se spune ca atiunci cand ceva e gratis tu esti marfa vanduta. Cum e si in cazul Facebook. Aici e si mai grav: daca ajungi sa fii platit pentru a deveni utilizator, gandeste-te la ce e mai rau!

Ce e mai rau?

In primul rand, exchange-ul nu pierde niciodata bani. Casa mereu castiga. Iar oamenii pierd mereu bani. Oamenii se entuziasmeaza cand creste BTC, sperand ca vor obtine si ei un oarecare profit. Se intristeaza cand scade, caci sunt pe pierdere. Multi chiar si vand in pierdere, doar pentru a limita pierderea, nerealizand ca, atat timp cat isi pastreaza suma de BTC nu au nicio pierdere. Exchange-urile, in schimb, ce fac? Ele castiga cand BTC creste, intrucat incaseaza comisioane de la clienti. Cand BTC scade castiga din nou, intrucat si acum incaseaza comisioane. Cand omul isi retrage banii din exchange, iar pierde bani. Si nu e vorba doar de comisionul retelei, ci de comisionul perceput de exchange. Cu alte cuvinte, din lacomie, oamenii contribuie permanent la imbogatirea exchange-urilor si la saracirea propriilor buzunare. In plus, a observat cineva cum cele mai mari exchange-uri, precum Coinbase sau Binance, experimenteaza mereu "probleme tehnice" si blocheaza platformele atunci cand BTC urca foarte mult sau scade foarte mult? Oare chiar la fiecare crestere si scadere substantiala, are loc o astfel de coincidenta, ca platformele sa fie inchise fix pana cand BTC revine la preturi rezonabile? Explicatiile exchange-urilor sunt penibile. E limpede ca lumina zilei ca, din moment ce mizeriile acestea se intampla de ani de zile, ele aleg sa inchida platformele, astfel incat oamenii sa nu scoata profit prea mare daca BTC urca mult si nici sa nu poata cumpara BTC daca acesta scade foarte mult.

In al doilea rand, cum spuneam mai sus, oamenii isi pierd datele personale, trecand benevol printr-un proces deosebit de periculos, numit KYC. Exchange-urilor nu le pasa de clienti, nici de datele lor personale. Ele vor doar sa obtina cat mai multi bani. Ele pot fi sparte de hackeri care, pe langa bani, pot fura si datele personale ale clientilor, acestea fiind o resursa pretioasa care poate fi valorificata in foarte multi bani, mai ales cand sunt vandute pe Dark Net. Un articol de la CNBC descrie cum hackerii vand datele personale pentru 1$ (incluzand absolut orice date, deci si adresele fizice ale oamenilor, cardurile de credit, copiile actelor de identitate etc.): Hackers are selling your data on the ‘dark web’... for only $1. Un caz celebru, chiar de pe forum, este cel al romanului bekli23, care sub pretextul ca decripteaza portofele vechi de BTC ale caror parole au fost uitate de utilizatori, solicita oamenilor poze cu actul de identitate si cu facturi de la utilitati in care sa apara si ei. Evident, nu decripta nimic. Insa colecta datele personale ale oamenilor spre a le vinde pe Dark Net, pentru ridicola suma de 1$ bucata!

In unele cazuri insa, chiar exchange-urile sunt cele care vand datele personale ale clientilor! Si nu e vorba doar de exchange-uri mici, ci si de cele mari. Coinbase este unul dintre cele mai mari exchange-uri ale lumii si a fost prins vanzand datele personale ale clientilor! Un articol din 2019 intitulat Coinbase Admits Its Former Data Provider Sold Client Data descrie cum Christine Sandler, unul din directorii companiei, a admis vanzarea datelor personale ale clientilor. Avand acest exemplu, ce va face sa credeti ca alte exchange-uri nu fac acelasi lucru? Doar ca nu au fost prinse inca?

In al treilea rand, exchange-urile predau datele personale ale clientilor direct catre fisc. Sperati sa nu stie statul de voi si de tranzactiile financiare, macar cele in crypto (intrucat pe cele cu bani fiat le stia oricum)? Apeland la exchange-urile centralizate cu siguranta veti ajunge in vizorul statului! Din nou un exemplu cu Coinbase: un articol din Forbes, intitulat Coinbase Notifies Customers That It Will Turn Over Court-Ordered Data descrie cum acest exchange si-a dat clientii pe mana IRS-ului. Nu va imaginati ca a fost un caz izolat. Aceste practici ale tuturor exchange-urilor au loc indiferent de tara.

In al patrulea rand, un exchange centralizat nu ofera clientilor acces la cheile private, adica la instrumentul pentru a-si putea controla singuri banii. Cheile private ale portofelelor deschise la exchange-uri sunt detinute de exchange-uri, astfel ca utilizatorul abandoneaza benevol dreptul de proprietate asupra fondurilor atunci cand le transfera unui exchange. In acest sens, evangelistul Bitcoin Andreas Antonopulos a gasit expresia "Not Your Keys, Not Your Bitcoin". Ca sa fie lucrurile si mai clare, intr-un proces in instanta, in cadrul caruia Coinbase (exchange-ul acesta pare a fi cel mai negativ exemplu) a participat in calitate de parat, reclamantul a pierdut, iar motivarea instantei a fost exact aceasta: Not Your Keys, Not Your Bitcoin.

In al cincilea rand, exchange-urile pot fi sparte de hackeri (si pierdeti banii).

In al saselea rand, exchange-urile pot decide unilateral si abuziv sa va blocheze conturile (si pierdeti banii).

In al saptelea rand, exchange-urile pot fugi cu banii clientilor (si pierdeti banii).

Iata de ce trebuie sa va feriti de exchange-urile centralizate. Iata de ce Bitcoin nu trebuie folosit niciodata in simbioza cu astfel de monstri, care lucreaza doar spre deserviciul clientilor! Iata cum utilizatorii exchange-urilor pierd bani indiferent de ce operatiune vor sa faca in cadrul exchangelului. Si iata cum, pe langa bani, pierd si datele personale, riscand ca acestea sa ajunga pe mana raufacatorilor, fapt ce-i expune la riscuri incomensurabil mai mari: odata ce infractorii detin datele personale ale cuiva, oricand ii pot face o "vizita", il pot talhari, ii pot sparge casa, ii pot fura bunurile si chiar ii pot ameninta viata!

Daca aveti rabdare, cititi toate postarile din aceste doua topic-uri

- Am facut aplicatiile care pot inlocui localbitcoins
- Ce v-ati dori de la un exchange centralizat?

pentru a vedea cum reactioneaza patronul unui exchange centralizat romanesc, pus la zid de Gazeta Bitcoin pun in fata unor intrebari foarte incomode, si observati cum da din colt in colt evitand subiectul, vorbind pe langa, incercand explicatii palide si penibile sau abandonand discutia, atunci cand realizeaza ca nu vorbeste cu oameni necunoscatori, pe care sa-i poata minti.



Lacomia oamenilor nu cunoaste margini si, desi exemplele de mai sus ar trebui sa fie suficiente pentru oricine pentru a-l determina sa fuga mancand pamantul din fata exchange-urilor centralizate, oamenii nu s-au limitat doar la aceste abominatii: au dus absurdul to the moon, folosind Bitcoin intr-o combinatie si mai groteasca, implicand si bancile in operatiunile financiare! Adica acei intermdiari de incredere pe care Satoshi si-a dorit din toata inima sa-i elimine complet. Omul a luptat pentru a-si face singur rau, cat mai mult rau, combinand Bitcoin atat cu exchange-urile centralizate cat si cu bancile.

Similar cazului de mai sus, si dupa citirea cestor randuri, poate ca unii se vor intreba: "Ce e rau in a folosi bancile? Ele imi pastreaza banii; ii am oricand la dispozitie si fac ce vreau cu ei!".

Din nou, ultima propozitie este un fals monumental.

In primul rand, bancile nu pastreaza banii, ci se folosesc de ei spre a face si mai multi bani. Ele sunt obligate doar sa pastreze o fractiune de rezerva, insa, in multe cazuri, nu pastreaza nici macar acea fractiune de rezerva. Acest fapt l-a observat chiar si Satoshi si poate ca acest a fost inca un motiv care l-a determinat sa creeze Bitcoin.

Quote
The central bank must be trusted not to debase the currency, but the history of fiat currencies is full of breaches of that trust.  Banks must be trusted to hold our money and transfer it electronically, but they lend it out in waves of credit bubbles with barely a fraction in reserve. We have to trust them with our privacy, trust them not to let identity thieves drain our accounts.

In al doilea rand, bancile nici nu permit clientului sa se foloseasca de banii sai dupa bunul plac. Daca depune o suma prea mare pe cont (in comparatie cu tranzactiile anterioare), banca se poate autosesiza si poate bloca contul, fortand clientul sa justifice provenienta banilor sai. Acelasi lucru este valabil si daca respectivul client incaseaza o suma prea mare pe cont. Cine crede ca dispune de banii sai cum doreste se inseala amarnic. Similar exchange-urilor centralizate, odata predati banii, clientul preda bancii si controlul asupra banilor sai.

In al treilea rand, bancile pot preda clientii pe mana statului. Din nou: daca bancii i se pare suspecta o anumita tranzactie, de obicei una care implica o suma mare de bani, poate nu doar sa blocheze contul ci si sa sesizeze autoritatile. In acest caz, clientul va avea parte de o experienta si mai nefericita, fiind silit sa se justifice in fata autoritatilor!

Desigur, pentru ambele situatii de mai sus, daca individul nu reuseste sa justifice in mod plauzibil sursa banilor sai, ramane fara ei. Bancile functioneaza doar ca niste brate lungi ale statului si nu sunt interesate de binele clientilor, ci doar de cum sa isi sporeasca averile si sa detina o relatie cat mai buna cu statul.

In al patrulea rand, bancile pot refuza unele tranzactii demarate de clienti, dupa bunul plac sau in baza unor Termeni si Conditii pentru care clientii semneaza ca le-au fost aduse la cunostinta, insa, in realitate, nimeni nu citeste acele zeci de pagini la semnarea unui contract de deschidere de cont. Si cum majoritatea bancilor sunt neprietenoase cu crypto, utilizatorii de crypto sunt cei mai expusi.

In al cincilea rand, unii apeleaza la niste institutii financiare gen Revolut, crezand ca detin crypto. In realitate nu detin nici macar 1 satoshi! Si asta deoarece Revolut nu permite detinerea de criptomonede, ci doar de CFD-uri. Va vand iluzia ca ati detine crypto insa nu detineti abcolut niciun crypto. La fel este si cazul eToro.

In al saselea rand, similar exchange-urilor, clientii care apeleaza la banci vor pierde bani pe toate partile: vor plati comisioane pentru deschiderea de cont, pentru depunerea unei anumite sume de bani, pentru retragerea unei sume de bani, pentru transferul unei sume de bani, pentru interogarea contului, pentru gestiunea contului, pentru atasarea unui card de debit contului si asa mai departe.

In al saptelea rand, bancile pot fi si ele sparte, pot falimenta, pot fugi cu banii clientilor si pot pierde datele personale ale acestora. Desigur, aceste cazuri sunt mai rare comparativ cu exchange-urile crypto, insa ele se pot intampla si chiar se intampla. In Romania, cel mai cunoscut caz este cel al Bancii Internationale a Religiilor (cine nu cunoaste speta poate gasi date pe Internet).

Si, daca va indoiti de cele de mai sus, sa vedem cum trateaza clientii una dintre cele mai mari banci din Romania:

Sursa foto: Facebook



Mai jos este o reactie a unui utilizator al aceleiasi banci. Reactia este amuzanta insa totodata ar trebui luata in serios:

Sursa foto: Facebook





Toate cele de mai sus ar trebui sa va puna pe ganduri pe toti cei care folositi Bitcoin in combinatie cu exchange-urile centralizate si / sau cu bancile. Feriti-va! Nu faceti decat sa va produceti singuri rau si, in unele cazuri, prejudicii iremediabile. Sa reamintesc faptul ca exchange-ul Mt. Gox a pierdut 850.000 BTC Huh Sa reamintesc zecile (sutele?) de exchange-uri sparte de hackeri, in urma ramanand sute de mii de oameni cu banii pierduti pe vecie? Sa reamintesc miile de discutii despre banci care au blocat banii oamenilor? Sa mai mentionez cati oameni au fost amenintati cu moartea, santajati, excrocati, siliti sa plateasca rascumparari de catre hackeri care au pus mana pe datele lor personale?

Doriti sa traiti asa ceva? Daca nu, renuntati la folosirea Bitcoin in simbioza cu exchange-urile centralizate si cu bancile! Folositi ATM-urile crypto de tip cash-in / cash-out, in deplina anonimitate. Folositi exchange-urile descentralizate, care nu detin nici macar un leu din banii clientilor, ci actioneaza doar ca o platforma care-i pune pe clienti in legatura unii cu ceilalti. Folositi transferurile peer-to-peer. Folositi portofele crypto care contin exchange-uri anonime si care permit preschimbarea unor monede cu altele. Folositi orice metoda pentru a va pastra anonimitatea si intimitatea financiara! Este doar spre binele vostru.



Acest articol face parte dintr-un ciclu de articole educationale scrise de mine si va recomand sa le cititi si pe toate cele de mai jos:

- Bitcoin: visul avut de Cypherpunks, de libertarieni și de crypto-anarhiști
- Guvernul vine! ANAF si DIICOT ii urmaresc pe traderi
- Criptomonede vs bani digitali emiși de Stat
- Manifestul Crypto Anarhic – Cu toții ar trebui să-l citim
- Guvernele încearcă să limiteze accesul publicului la informație de sute de ani
- Gândurile lui Phil Zimmermann despre PGP – Cu toții ar trebui să le citim
- When the govern wants to hold your private keys
- Apelul pentru Assange || Manifestul WikiLeaks – Cu toții ar trebui să-l citim

█▀▀▀











█▄▄▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
e
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
█████████████
████████████▄███
██▐███████▄█████▀
█████████▄████▀
███▐████▄███▀
████▐██████▀
█████▀█████
███████████▄
████████████▄
██▄█████▀█████▄
▄█████████▀█████▀
███████████▀██▀
████▀█████████
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
c.h.
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
▀▀▀█











▄▄▄█
▄██████▄▄▄
█████████████▄▄
███████████████
███████████████
███████████████
███████████████
███░░█████████
███▌▐█████████
█████████████
███████████▀
██████████▀
████████▀
▀██▀▀
GazetaBitcoin (OP)
Legendary
*
pizza
Offline Offline

Activity: 1820
Merit: 7319


Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker


View Profile
January 18, 2021, 10:16:02 AM
 #2

Rezervat.

█▀▀▀











█▄▄▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
e
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
█████████████
████████████▄███
██▐███████▄█████▀
█████████▄████▀
███▐████▄███▀
████▐██████▀
█████▀█████
███████████▄
████████████▄
██▄█████▀█████▄
▄█████████▀█████▀
███████████▀██▀
████▀█████████
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
c.h.
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
▀▀▀█











▄▄▄█
▄██████▄▄▄
█████████████▄▄
███████████████
███████████████
███████████████
███████████████
███░░█████████
███▌▐█████████
█████████████
███████████▀
██████████▀
████████▀
▀██▀▀
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!