Zamanında çok ekmeğini yedim ama şu an ne chiliz ne de hiç bir fan tokenini almayı şahsen uygun görmüyorum.
Valencia token gibi market cap değerleri makul olan fan tokenler olsa bile..
Patron Alex ve ekip zihniyetlerini değiştirmediği sürece hiç bir yol katedemezler. Öncelikle fan token yatırım aracı değildir, taraftar değilseniz almayın deyipte ön satıştan senin tokenlerini kim alacak? Kimse kusura bakmasın da ben dahil burada hepimiz 3-5 kuruş para kazanmak için mücadele ediyoruz.
1- Fan tokenleri kendi sisteminde chz paritesinde satıyorsun ama fan tokenleri usdt endeksli market maker bot kullanıyorsun.
Örn: Bar token 6.5 dolar değerinde. chz paritesinde chz nin şu anki fiyatına göre 30 chz yapıyor. Chz fiyatı 2 katı arttığında market botu devreye girip anında chz paritesindeki fiyatını 15 chz ye çekiyor. Sonuç yine 6.5 dolar
2- Hadi diyelim yatırım aracı değil diyorsunuz, sadece taraftar ve fanları satın alsın diyorsunuz.. Ben şimdi fanatik fan olsam durup düşünürüm ulan bar token aldığımda benim ne kazancım olacak? Eminim ki kripto para piyasasında hatta ve hatta chiliz resmi sosyal medya hesaplarındakilerin %99'u fan veya taraftar değil. Yatırım ve kâr amacıyla alıp satışını yapmayı düşünür herkes.
3- Win to win yani kazan kazan olmadığı sürece kimse fan token fiyatlarının artmasını beklemesin. Ancak kulüp şampiyon olur veya avrupada başarılı olursa belki anlıp pump dump olmaktan öte gidemez. FTO lardan kullanıcılara kitledikleri ön satış tokenlerinin parasını vaad ettikleri gibi kulübe transfer ediyorlar. Bu makul çünkü kulüp kazanmazsa yani işin içinde para yoksa neden fan token çıkarmak için socios ile anlaşsın. Peki ön satıştan alanlar ne kazanıyor? Oylamalara katılıyor, stad müziği şu olsun, kalecinin forma rengi bu olsun vs.. Daha yenin yeni vip bilet uygulamasına geçmeye çalışıyorlar ama daha başarılı olabilmiş değiller.
4- Fan tokenleri kulüpler bence tam anlamıyla benimseyip reklamlarını yeterli derecede yapmıyor. Sadece socios reklamları ve tanıtımları ile olacak iş değil. Kulüpler daha aktif devreye girmeli ve kendi fan tokenlerini sahiplenmeli ve benimsemeli.
5- İtalya şampiyonunun fto su yani ön satışı 2 euro, 2.lig kulübünün de ön satışı 2 euro. Şu an Barcelona gibi büyük kulüpler hariç çoğu fan token ön satış fiyatının çok altında. Binance bile daha adil ve daha makul fiyatlardan ön satış yapıyor. Binance işin içine çok sonradan girmiş olmasına rağmen bile açıkçası socios'tan daha başarılı yürütüyorlar bu sistemi.
Özetle reklam ve pazarlamaya ağırlık verilmediği sürece ve kulüpler kendi fan tokenlerini sahiplenmediği sürece ve fan tokenlerin aktivitesi arttırılmadığı sürece vay be bir chiliz var dı geldi geçti deriz.. Kaldı ki kulüplerle yaptıkları anlaşmalar 5 yıllık. Kaldı geriye 2.5 yıl.
Fan token sahiplerine store mağazalardan alış veriş yaparken indirim imkanı sağlanmalı,
Yayıncı kuruluş aboneliklerinde indirim sağlanmalı,
Fto fiyatları daha makul ve adil olmalı,
Maç biletlerini ve kombinelerini indirimli alabilmeleri sağlanmalı.. Bak bunları yapabiliyorsan fan tokenler nasıl değerlenir. Daha çok şey var yazılacak ama şimdilik bu kadar yeter.