Şu anda madenciliğe giriş için çok uygun bir ortam olduğunu söyleyemem. Madencilik donanımı fiyatları normalin çok üzerindeler ve bu fiyatlardan ekran kartı satın aldığınızda amortisman süreniz çok uzayacaktır. Verileri aldığınız siteler çoğu zaman yeni kullanıcılar için çok yanıltıcı olabiliyor. Elektrik fiyatı Türkiye'de 0,79 TL yani hesaplamanızdan %12 daha fazla elektrik gideriniz oluşacak mevcut dolar fiyatı ile.
Dikkatli incelerseniz günlük kar hesaplaması için 24 saatlik dilimdeki ortalama ele alınmış. Eğer sizin madencilik yaptığınız dönemde madencilik yaptığınız birim fiyatı düşerse bu da sizin için kayıp olarak geri dönecektir. Şu anda bir çok zincirde işlem sayısı çok fazla ve işlem ücretleri oldukça yüksek bu madencilik gelirlerinin dönemsel olarak çok yüksek olmasına sebep oluyor. Eğer elinizde bundan 6 ay önce uygun maliyetle alınmış ekran kartlarınız olsaydı bunları madencilik için değerlendirmenizi tavsiye edebilirdim fakat şu an sıfır ekran kartı alarak madencilik yapmak karlı gibi görünse dahi uzun vadede zararlı çıkmanız yüksek olasılık.
Bir birim için madencilik yapmaya karar verdiğinizde aslında o birim için yatırım yapıyorsunuz demektir. Bu yüzden hangi birimin madenciliğini ne kadar süreyle yapacağınız veya hangi dönemde yapacağınız dahi artık uzmanlık isteyen alanlar. Eğer gerçekten madencilik yapmak için hevesliyseniz öncelikle kripto para birimleri ve mantığı hakkında derin araştırmalar yaptıktan sonra başlamanızı tavsiye edebilirim.
Karlılık hesaplaması yapmak istiyorsanız daha önce başka bir başlıkta bahsetmiş olduğum maliyetlere hakim olacak derecede bilgiye ihtiyacınız olacak.
Bilgiler için teşekkür ederim.
Kârlılık hesabını genel fikir vermesi için yaptım ve piyasa koşulları, döviz kurları gibi değişkenlerden ciddi etkileneceğini biliyorum. Normalde çok ampirik olarak bu işte kart başına günde 1$ kazanılır ifadelerini de daha önce duydum. Tabi bu ifade ben her ne kadar şu an kullanmıyor olsam da mesela NVIDIA'nın RTX 30 serisi kartları için de geçerli mi bilmiyorum.
Bu iş iki gün parayı toplayıp köşeyi döneyim sonra keyfime bakayım türünde bir iş olmadığını anladım. Niyetim de kısa süreli yapmak değil. Sistem bir taraftan çalışsın. Ek gelir getirsin. O an piyasa değeri ne ise USD/TL şeklinde hesaba aktarayım. Yoksa borsacı misali "artacak bekleyeyim" şeklinde endişem yok. Zararına çalıştırma peşinde de değilim tabi. O tür kontrolleri mecburen yapıyor olacağım. Kâr ettiği sürece yatırımını bir zaman gelecek ödeyecektir.
Diğer taraftan ETH ile başlama sebeplerim: (1) HiveOS bu sitede daha önce çok tavsiye edilmiş. (2) Tek sistem ile %1-3 havuz veya geliştirici komisyonu ödemeden kullanabiliyorsunuz. (3) Hive Pool sadece ETH için komisyonsuz çalışıyor diye biliyorum.
Gördüğüm kadarıyla çok fazla kazı havuzu mevcut. Zamanla/deneyimle öğrenilecek gibi. Hatta piyasa koşulları da muhakkak belirleyici olacaktır.
Yeni ve sıfır parçalar ile kurulan sistemlerde elektrik sistemi sağlıklı olması halinde ilk bir yıl içinde bakım anlamında çok bir gider olmamasını beklerim. Acaba yanılıyor muyum?
Teşekkürler.