Son yıllardır Bitcoin fiyatlarındaki dalgalanmalar herkesin ilgisini iyice çekmektedir. "Bitcoin neden bu kadar değerli? O gerçekten olağanüstü bir icat mı? Yoksa yeni bir tür saadet zinciri mi?" Sorulara cevap bulmak için, Bitcoin temelinde kullanılan Blockchain teknolojisinin ne olduğunu bilmemiz lazım. Gelin beraber bu yeni teknoloji hakkında detaylı araştırma yapalım.
Blockchain, Türkçe'de Blok zinciri olarak isim verilen bu yeni teknoloji aslında bir tür dağıtık defter teknolojisidir(DLT). Yani verilerin dijital ortamda kriptografi tekniğiyle şifrelenerek, blok adı verilen yapılarda birbiriyle bağlanan ve güvenli hale getirilen yepyeni bir veritabanı modelidir. Gözümüzde canlandırmak gerekirse, veriler önce bir bloğun içine paketlenir. Her bir önceki bloğun kriptografik özetleme fonksiyonu (hash function) ile elde edilen hash değerini mevcut bloktaki verilerle birleştirir. Sonra tekrar fonksiyondan geçirilerek hash değerini çıkartıp bir sonraki bloğa ekler. Böylece birbirine zincir gibi bağlanan ve güvenli hale getirilen, sürekli uzayan bir kayıt listesi oluşturulur.
Geçmişten günümüze kayıt tutma araçlarının değişimi İnsanlık tarihine bakılırsa, atalarımız önemli bilgilerin ve edindikleri tecrübelerin unutulmaması ve sonraki nesillere aktarılması için icat ettiği yazılarla nesneler üzerinde kaydetmeye başlamıştır. Bu tıpkı tabiattaki tüm canlıların sonraki nesillere özelliklerini (bilgi) DNA vasıtasıyla aktardığına benzer. Farklı coğrafyalarda yaşayan insanlar farklı yöntemler kullanmıştır. M.Ö. 4000 yılına dayanan Mezopotamya halkı kil tableti üzerinde çeşitli antlaşma maddeleri yazmışlardı; Antik Mısırlılar papirüsgil bitkisiyle ürettiği yazı kağıdına papirüs (paper kelimesi de buradan gelmekte)adını verdi. Bu icat bilginin yaygınlaşma açısından çok önemliydi. Hızlıca gelişen Antik Mısırlılar o dönemin en büyük kütüphanesi İskenderiye kütüphanesine sahip oldular. Anadolu topraklarında yükselen Bergama krallığı ise parşömen ile bazı bilgileri günümüze kadar nakletmeye başarmıştı.
Merkezi sistem ve Merkezsizleşmiş sistemYapı olarak dağıtılmış ağ üzerinde çalışması ve herkesin katılımına izin verilmesi açısından bakarsak Blockchain'inWikipedia ile benzerliği vardır. İkisi de internet sayesinde dağıtılmış yapı üzerinde çalışıyor, ama Wikipedia temel modeli İstemci – sunucu olarak web’ e bağlanır. Bilgiler belli yetkiye sahip olan kullanıcılar tarafından paylaşılır ve düzenlenir, normal kullanıcılar her zaman güncellenen 'ana kopyasına' erişmekte. Wikipedia yetkilisi veri tabanı üzerinde kontrol gücüne sahip, yani Wikipedia merkezi bir yapıya sahiptir.
Detayı:
https://www.bfmedia.io/kampus/kripto-paralarin-arkasindaki-mukemmel-teknoloji-blockchain-3578700.html