Ben yaşananların teknik nedenlerden kaynaklandığı durumların olabilirliğini kabul ederim ama teknik problemlerin nispeten azınlıkta olduğunu düşünüyorum, daha ağırlıklı olarak bilinçli yapılan bir şey bu. Altyapıda gereklilikleri tam bilmiyorum ama sonuçta video stream vb değil, çok kişi bağlandı diye data akışı etkilenmemeli, veri tabanı zorlanıyorsa durum zaten vahim demektir.
Global borsalar bitcoin fiyatındaki büyük oynaklıklarda yoğun ilgiye bağlı olarak teknik yetersizlikler sebebiyle çökebiliyor. Bu durum son derece normal ancak bazı küçük ve hacimsiz borsalar bu durumu kendi avantajlarına çevirmek için kullanıyorlar. Yerel bir borsanın (artık kullanmıyorum) kendi borsasındaki en büyük market yapıcı olarak büyük fiyat oynamalarında sistemi kapatıp tahtadaki emirleri kendileri için kullandıklarını gördüm.
Bu yöntemi kullanarak Bitcoin sert yükselirse ucuzdan alım yapabiliyorlar tahtadaki satış emirlerini sadece kendi emirleriyle eşleştiriyorlar. Yada sert düşüşlerde alım emirlerini kendi emirleriyle eşleştirerek yüksekten satmış oluyorlar. Bitcoin fiyatı stabil hale gelene kadar borsa kesinlikle açılmıyor. Zaten durumu anlamamı sağlayan faktörde bu oldu. Bir noktada fiyat sabitlendiğinde kendi karlarına uygun şekilde emirleri değerlendirerek geri dönüyorlar.
Yasal olarak denetlenmedikleri sürece bunu yapmaya ve kendi müşterilerinden çalmaya devam edecekler. Olası yasal sıkıntıları yaşamamak için borsa ismini açıklamayacağım ancak bir çok kişi bahsettiğim borsa ile ilgili durumun farkındadır. Artık mümkün olduğunca merkeziyetsiz borsaları kullanmayı tercih ediyorum. İşlem ücretleri için daha fazla ödesem de artık paramın çalınmadığına eminim.