Hepimizin alışkın olduğu şeyler var.Bizim için 1 liranın madeni olması garipsenmeyecek bir şey.Amerika’da ise bu durum tam tersi herkes 1$’ı kağıt olarak kullanmaya alışkın.
Az önce bir video izledim çok hoşuma gitti.Forumda bundan haberdar olan arkadaşlarımız mutlaka vardır ama yine de belki duymamış kişiler için paylaşmak güzel olur.
ABD’de kağıt paraların yoğun kullanımı sonucu paraların yırtılması ve senyoraj gelirinin madeni paraya göre daha az olması yüzünden kağıt 1$ yerine, devlet madeni 1$ çıkarıp, bunun kullanımını teşvik etmek istiyor.Kendilerine göre bunun bazı sebepleri var.
-Senyoraj gelirini arttırmak -ki bu ana etken- (Senyoraj geliri, paranın üretim maliyeti ile üzerinde yazan tutarın arasındaki farktır.Örneğin 1 $’ı üretmek 20 sentse, Senyoraj geliri 80 senttir.) -Basılacak madeni paraların arka yüzüne ölmüş eski ABD başkanlarının resmini basıp, gençlere tarihi biraz öğretmek.
Şimdi bu amaçlar doğrultusunda kanunlar ve teşvik planları hazırlanıyor.Bankalara bu paraları alacaksınız deniyor ve bu zorunlu tutuluyor.Üstelik kredi kartından almak serbest bırakılıyor ve teşvik kapsamında kargolarda ücretsiz oluyor.Örneğin 100 $ alıyorsunuz, kredi kartından 100$ çekiyorsunuz kapınıza kadar 100 tane madeni 1 $ geliyor.
Tabi bu sistemde bir de sistemin açığını kullanmak isteyenler oluyor.100 bin, 200 bin, 500 bin $ sipariş eden kişiler oluyor.Siparişler kredi kartından gerçekleşiyor.Siparişi eden kişi kutuları açmadan direkt bankaya götürüp bunu bankada nakite çevirip kredi kartı borcunu kapatıyor.Hatta bir adam 3 milyon dolarlık madeni 1$ sipariş ediyor.
Bunun karşılığında ne mi kazanıyorlar?Kredi kartı mili, puanı.Bu puanlarla 5 ile 7 yıldızlı otellerde bedava tatiller yapıp borçlarını kapatıyorlar.
Tabi yetkililer buradaki açığı fark edene kadar 1.4 milyar madeni 1$ merkez bankası hazinesinde birikiyor.
Merkez bankası bunlar için ayrı bir bina yapıp bu paraları orada saklıyorlar.
Çok enterasan bir hikaye de böyle son buluyor.Bizde de 1 kuruşun eritilip satılması daha pahalı olduğu için toptan alanları duymuştum.Biraz o hikayeye benzettim.
|