Yeni Zelanda, gelecek nesil için sigarayı yasaklamayı ve ülkeyi 2025 yılına kadar dumansız yapma hedefine yaklaştırmayı amaçlayan bir dizi teklif açıkladı.
Planlar arasında, yasal sigara içme yaşının kademeli olarak artırılması yer alıyor ve bu, 2004'ten sonra doğan herkese sigara ve tütün ürünlerinin satışının yasaklanmasına kadar uzanarak, bu nesil için sigarayı etkin bir şekilde yasadışı hale getiriyor.
Ayrıca, tütün ürünlerinde izin verilen nikotin seviyesinde önemli bir azalma, filtreleri yasaklamak, tütün için minimum bir fiyat belirlemek ve tütün ve sigaranın satılabileceği yerleri kısıtlamak da dikkate alındı. Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Ayesha Verrall yaptığı açıklamada, "Yeni bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Her yıl yaklaşık 4 bin 500 Yeni Zelandalı tütünden ölüyor ve hedefimize ulaşabilmek için hızlandırılmış ilerleme kaydetmemiz gerekiyor’’ dedi.
‘’TARİHİN EN ZARARLI ÜRÜNÜ’’
Öneriler, halk sağlığı kuruluşları tarafından memnuniyetle karşılandı. Kanser Derneği Başkanı Lucy Elwood yaptığı açıklamada, "Bu öneri, insanların bırakmasına yardımcı olmanın ötesine geçiyor" diyerek, sigara içme oranlarının en yüksek olduğu düşük gelirli topluluklarda tütün perakendecilerinin sayısının dört kat daha fazla olduğunu belirtti.
Elwood, "Bu bariz eşitsizlikler, gelecek nesilleri tütünün zararlarından korumamızın nedenidir. Tütün, tarihteki en zararlı tüketici ürünüdür ve aşamalı olarak kaldırılması gerekir" dedi.
KARABORSA ENDİŞESİ
Ancak planlar, tütün için genişletilmiş bir karaborsa olasılığı da dahil olmak üzere, olası istenmeyen sonuçlardan dolayı eleştirilere de maruz kaldı. Hükümet, önerileri özetleyen belgesinde bunun bir risk olduğunu kabul etti: "Kanıtlar, Yeni Zelanda'ya kaçırılan tütün ürünlerinin miktarının son yıllarda önemli ölçüde arttığını ve organize suç gruplarının büyük ölçekli kaçakçılığa karıştığını gösteriyor" dedi.
MUHALEFET ÖNERİYE KARŞI
Ülkenin sağ kanata mensup siyasi partilerinden ACT, nikotin içeriğinin düşürülmesinin sigara içenlerin isabet almak için daha fazla satın almalarına ve sigara içmelerine neden olabileceğini söyledi. ACT’den Karen Chhour bir basın açıklamasında, "En az parası olan Yeni Zelandalı sigara içenler alışkanlıklarına daha fazla para harcayacak ve sonuçta hükümetin nikotini düşürmesini zorunlu kılarsa etrafındakilere zarar verecek" dedi.
‘DEVLET MÜDAHALE ETMELİ Mİ?’ SORUSU
Bu hareket aynı zamanda hükümetin insanların hayatlarına ne ölçüde müdahale etmesi gerektiğiyle ilgili soruları da ateşledi: Gazeteci Alex Braae, "Yetişkinlerin mantıklı bir şekilde kendileri için kararlar verebilmelerine ilişkin felsefi bir ilke vardır" diye yazdı. (Guardian)
https://www.polemikhaber.com/dunya/yeni-zelandadan-dumansiz-jenerasyon-plani-h51787.htmlhah ha hha denemeleri iyi olmuş. bakarız, işe yararsa (karaborsa nedeniyle pek zannetmiyorum ama) biz de deneriz. :)