MASAK’ın Yayınladığı Rehber Bizler İçin Ne İfade Ediyor?
Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz günlerde “Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmeliğinin dördüncü maddesinin birinci fıkrasına eklenen (ü) bendi ile birlikte, “kripto varlık hizmet sağlayıcılar” anılan tarih itibariyle yükümlüler arasına alınmıştı. Ben de o gün attığım bir tweet ile sizleri bu düzenlemenin pratikte olanı yasalaştırdığı konusunda bilgilendirmiştim.
Yeni düzenlemelere gebe olduğu açık olan bu düzenleme sonunda bugün meyvesini verdi ve MASAK tarafından resmen bir rehber yayınlandı. Rehberde yukarıda ifade ettiğim maddeye atıf yapılarak kripto para şirketlerinin yükümlülükleri belirlenmiş oldu.
Göze çarpan ilk yükümlülük Müşterini Tanı (KYC) önlemlerine ilişkin düzenleme oldu. Buna göre kripto paralarla yapılan bir veya birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı 75.000 TL’yi aşması halinde yükümlüler KYC önlemlerine riayet etmek zorunda olacak. Şüpheli işlem hallerinde ise herhangi bir tutar gözetmeksizin kimlik tespiti yapılacak. Biz hukukçular olarak pratikte dijital işlemlere ilişkin hükümlerden kıyasen bu önlemleri 2.000 TL ve üzeri işlemler için zorunlu olacak şekilde uygulamakta olduğumuzdan bu düzenleme pratikte özgürleştirici kabul edilebilir. Ancak bilinmesi gerekir ki bu rakam üst sınırı ifade edecek olup, borsalar bunun altında hatta her işlem için KYC önlemlerini uygulamaya devam edebileceklerdir.
MASAK rehberinde göze çarpan bir başka detay ise KYC yükümlülükleri için toplanması gereken evraklar oldu. Buna göre bir yükümlü şirket, gerçek kişi müşterilerinden ad, soyad, doğum yeri ve tarihi, uyruk bilgisi, kimlik belgesinin türü ve numarası, adresi ve imza örneği, iş ve mesleğine ilişkin bilgiler, telefon numarası, faks numarası, elektronik posta adresi ve müşterilerinden Türk vatandaşları olanlar için ayrıca anne, baba adı ve T.C. kimlik numarası talep edecek. Şirketlerden ise unvan, ticaret sicil numarası, vergi kimlik numarası, faaliyet konusu, açık adresi, telefon numarası, faks numarası, elektronik posta adresi, şirketi temsile yetkili kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ve Şirket Yetkilisi Türk vatandaşı ise ayrıca anne, baba adı ve T.C. kimlik numarası talep edecek.
MASAK
Yükümlüler için Şüpheli İşlem Bildirimi yapmanın yollarını da açıklayan rehber, bu bildirimin ıslak imzalı olarak posta yoluyla ulaştırılabileceğini veya MASAK’a ait EMIS.ONLINE sistemi üzerinden elektronik olarak yapılabileceğini ifade etmiştir. Şüpheli işlemler en geç on iş günü içinde veya bildirimin gecikmesinde bir sakınca mevcutsa derhal bildirilecektir. Kanun ve Yönetmelik’te mevcut bulunan, kaynağı Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler olan “Şüpheli İşlem” tanımı ise herhangi bir değişikliğe uğramamıştır. Buna göre işlemin Yurtdışı kaynaklı olması ve Terör ve Organize Suç Örgütlerini finanse etmek amaçlı yapıldığı yönünde şüphe uyanması gerekmektedir. Bu yükümlülüğe uymayan kripto para şirketleri her yıl belirlenecek bir üst limitin altında olmak şartıyla her bir işlem başına idari para cezasına çarptırılma riskiyle karşı karşıya olup yükümlülüğe uyanlardan MASAK’a bildirim yaptığını ifşa eden yetkililer ise 1 yıldan 3 yıla hapis cezasına ve beş bin güne kadar adli para cezasına çarptırılabilecektir.
Rehberde belirlenen esaslar doğrultusunda kripto paraların regüle edilmesine yönelik bir adımın daha atıldığını ifade edebiliriz. İlerleyen günlerde daha farklı alanlarda düzenlemeler geleceği muhakkak. Onları da sizlere elimizden geldiğince açıklamaya devam edeceğiz.
Alıntırdır.
Kaynak:
https://koinsaati.com/masakin-yayinladigi-rehber-bizler-icin-ne-ifade-ediyor/