Özünde bitcoin'in deflasyonist olmasının değiştirebildiği hiçbir matematiksel farklılık yok.
Bitcoin'in arzını sınırlasan bile, altcoin arzını sınırlayamıyorsun.
Deflasyonla Avrupa ve Abd sanayisini kaybetti. Bence çok fark var. Dünyaya deflasyon ihrac edip medeniyeti ve gelişen ağacı budamak istiyorsanız deflasyonu sevin.
Parayı değerli kılmak çözüm değil. Bitcoin hisse senetlerinden farkı yok. Zaten onlarla beraber hareket ediyor. Tesla hissesi global para birimi olsun demekle Bitcoin global para birimi olsun demek arasında bir fark yok.
Hocam ben zaten size tezat oluşturan bir şey söylemiyorum, ben sadece nasıl olsa farketmeyecek, deflasyonist olmasının bir bağlayıcılığı yok çünkü onunla üretebileceğiniz sınırsız sayıda türevi var diyorum. Bence siz bitcoin'i blockchain ile karıştıran birisine bu argümanla gitmelisiniz. Blockchain ayrı bir şey, bitcoin ayrı. Ben dikkat ettiyseniz yazımda deflasyon iyidir, enflasyon kötüdür gibi bir karşılaştırma yapmadım. Kaldı ki bunların hiçbirisi iyi veya kötü değildir. Gereklilikler nispetinde, dünyanın aksı bir yöne çok kaydığında, dengeleme amaçlı hepsi dönem dönem kullanılır. Zaten tüm bunların kullanılabilir olmasının tek bir nedeni vardır: Denge. Sonuçta ekonomik düzen devasa bir denge oyunundan ibaret.
Ayrıca tekrar etmekte fayda var, size soruyorum; eğer bitcoin saniyede 1 milyar işlem kapasitesi olan ve arzı milyon değil de trilyon fraksiyona ayrılmış şekilde sunulsaydı, o zaman kendisine tesla hissesi der miydiniz? Diyemezdiniz. Dolayısıyla ne denip denmeyeceğine çok da takılmamak lazım. Arkasındaki teknoloji muazzam bir dehanın eseri ve bunun tek nedeni inanılmaz basit, sade şekilde tasarlanmış olması. koca dünyanın defterdarlığını yapan bir sistem var ortada. Hele ethereum'a hiç girmeyeceğim. Asıl ethereum sistemlerin de üzerindeki hepsini yöneten sistem olacak ileride.
İşte bitcoinin fiyatlanmasının nedeni, bir gün, bitcoinin de milyon parçaya ayrılacağı ve saniyede yapabildiği işlem sayısı mevcut sistemden daha iyi olacak şekilde yine blockchainde kayıtlı olabilecek bir sürü ufaklığı türediğinde, onların hepsinin kendisinin varlığından türediğine dair kanıt oluşturabilecek zincir uzunluğuna sahip olan tek şey olmasıdır. Özetle, bitcoin blockchaini dünyaya sunan, sanayi devrimi ve internet kadar önemli bir buluş olduğu çok çok sonradan anlaşılabilecek kadar önemli bir işe yarıyor aslında. Blockchain üzerindeki akıllı kontratlar diyeyim daha doğrusu.
Bu en basit ifadeyle şu demek: Bugün adına devlet dediğimiz organizmanın bünyesinde 10000 personel çalıştırarak yaptığı kocaman bir tapu kadastro kavramının tamamını smart kontratlar yapabilir, milli piyango denen kurumun yerini tamamen ufacık bir smart kontrat alabilir, otonom nakliye araçları çıktığında koskoca bir ptt'nin işini tamamen bir smart kontrat grubu halledebilir. nüfus müdürlüğü, sosyal sigortalar, aklınıza gelebilecek tüm bu işlerde çalışan insanlar işsiz kalacaklar bir süre sonra. Bu yıl değil, seneye değil ama elbet 5-10 yıl içinde bu dönüşüm yaşanacak. Kaçınılmaz bir dönüşüm bu.
Şu an tüm politikacılar, şu an demeyeyim hadi bir 10 yıl içinde, işsizlik sayısının nasıl bitcoin fiyatı gibi üstel artışa geçeceğini ve buna karşı ne gibi bir önlem alacağını bilemediğinden, o zaman bari bitcoin'i defi gibi yumuşak geçiş senaryolarıyla yedirerek, "bitcoin ile geleceğimi kurtaracağım" diyen bir kitlenin bitcoin hücumuna bakıp, maymun gibi gördüğü bu insanları kontrol altında tutmanın makul yollarını arıyorlar.
Ve bulamayacaklar. Büyük bir kaos dönemi geliyor yakında.