Yabancı yatırımcı denilince aklımıza ülkeye girecek döviz anlaşılmalı.Ülkeye döviz girmedikçe uzun vadede işler döviz ile yürüdüğü, borçlar $ ile alınıp verildiği için enflayonist düzende her zaman kaybeden yabancı yatırımcıyı çekemeyen yerli ülkenin para birimi oluyor.Hiperenflasyon konusunu açma sebeplerimden birisi de buydu.Almanya’nın 1. Dünya savaşından yenik ayrılmasından sonra Versailles anlaşmasıyla itilaf devletlerine tümüne borç ödemeyi kabul etmesi sonucunda düştüğü hiperenflasyondan bahsetmiştim.Milyon marklar çöplere atılıyordu o kadar değersiz bir döneme girilmişti.
Korkarım ki, o zaman ki dünya savaşı sonuçlarının doğal sonucu olan Hiperenflasyon, bugün bizim ülkemizde meydana gelmesin.Ülkemizin para politikaları yabancı yatırımcıya asla cazip gelmiyor.Hele ki ülkemizin şu durumunda kaostan beslenmeyen yabancı yatırımcı parasını Türk Lirasına çevirip ülkeye sokma yanlısı değil.
Hak vermemek de çok zor.Ortalama bir Merkez Bankası Başkanı’nın ömrünün 18-20 ay olduğu, faizi arttırmadan yabancı dövizi düşürmenin mümkün olmadığının göz göre göre bilinmesine rağmen, ısrarla faiz indirilecek söylemi ve boğulmuş ekonomi, ülkedeki durumu özetliyor.Bugün açıklanan verilerde enflasyon rakamlarına kim inanacak ?
Dünya üzerinde $’ın artıp, enflasyonun arttığı, aynı zamanda faizin yükseldiği sayılı ülkelerden birisiyiz.Ülkede üretim yok ve tüketim çok.Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 15’e dayandı -ki bir hatırlatma bunlar resmî rakamlar, resmî rakamların düşük gösterildiğini sanırım bilmeyenimiz yoktur.- bu etkenlerle bu sonuçların olmaması kaçınılmazdır…
Atatürk’ümüzün bahsettiği modern Türkiye bu değil.Çağın ötesinde yenilikler getiren Atatürk Türkiye’sine yakışmayan ekonomik yönetim eksikliği var.
Bakalım savaştan çıkmış, genç cumhuriyet yıllarında $/Tl ne durumdaymış ?
Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre, Türkiye'de cumhuriyetin ilan edildiği 1923 yılında doların yıllık değeri 1.67 lira olarak belirlenirken, 1924'te 1.93'e çıktıktan sonra 1925'de tekrar 1.87 liraya geriledi.
Bugün kaç TL? Yorumum burada sona eriyor…
Kaynak :
https://www.cnnturk.com/amp/2005/ekonomi/genel/01/04/dolar.kuru.64.yil.onceye.dondu/63148.0/index.html