El Salvador Kongresi, geçen hafta El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele tarafından Miami'de düzenlenen Bitcoin 2021 Konferansı'nda önerilen Bitcoin’in yasal ödeme aracı olarak tanınmasını öngören yasa tasarısını onayladı.
Kongre’nin onayı ile birlikte El Salvador, Bitcoin’i yasal olarak tanıyan ilk ülke oldu. Reuters’da yer alan habere göre Kongre’deki 84 milletvekilinden 62’si, Bitcoin’in resmi olarak tanınması lehinde oy kullandı.
El Salvador Devlet Başkanı Bukele, konu hakkında yaptığı açıklamada, yurtdışında yaşayan El Salvadorluların evlerine para göndermelerine yardımcı olma potansiyeli nedeniyle Bitcoin’i tanıdıklarını ifade ederken doların ülkede kullanılmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
Bukele, Kongre'deki oylamadan kısa süre önce Twitter’dan yaptığı paylaşımda ise, "[Bitcoin] Ülkemiz için finansal katılım, yatırım, turizm, yenilik ve ekonomik kalkınma getirecek." ifadelerine yer verdi.
Bitcoin kullanımının isteğe bağlı olacağını ve kullanıcılar için risk oluşturmayacağını belirten Bukele, Bitcoin’in yasal ödeme aracı olarak kabul edilmesini öngören yasa tasarısının 90 gün içinde yasalaşacağını söyledi
Bukele ayrıca, hükümetin Bitcoin’lerin her işlem anında dolar cinsinden o anki değerine çevrilebilirliğini garanti altına alacağını vurguladı.
El Salvador’un ABD Doları’na bağımlı olan ekonomisi, büyük ölçüde yurtdışında çalışan kişilerin ülkeye gönderdikleri paralara dayanıyor.
Dünya Bankası verilerine göre, 2019'da El Salvador’a yaklaşık 6 milyar dolarlık havale gerçekleştirildi; söz konusu havale miktarı, ülkenin GSYİH'nın yaklaşık beşte birine tekabül ediyor; bu da dünyadaki en yüksek oranlardan biri.
Uzmanlar, Bitcoin kabulünün, El Salvador'un Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir milyar dolarlık bir program için yürüttüğü görüşmeleri karmaşık hale getirebileceğini öne sürüyor.
https://twitter.com/bfmediaio/status/1402551120204124160