Ben yaklaşık 2 yıl önce İzmir'den Muğla'ya göçtüm.
Burada ki emlak anlayışı şöyle;
Burada konut sahipleri genellikle hala köylü kafasında yada buraların yörük halkı gibi kesimden oluşuyor. Bu insanlar mülklerini satışa çıkardıklarında, etrafta yamyam gibi gezinen komisyon ile beslenen meslek erbabı olan emlakçı tayfası bu kişilere yapışıyor ve mülkün fiyatını yükseltiyor. Satıcının aklına giriyor, adam 500bin e satacağı mülkü 900 bine çıkartıyor emlakçı.
Mesela ben evimi satacak olsam ve ortalama uygun bir fiyat çeksem kesin bir emlakçı gelir ve bana şunu der ; "Abi sen naptın ya bu ev bu kadara satılır mı? Gel sen, biz bunu şu kadara satalım"
Bende hee ne güzel o zaman diyip kabul edersem emlakçı benim ile anlaşıyor ve 500 olan evimi 950bin den satışa çıkarıyor ve beklemeye başlıyor. Baktı ilgilenen yok. 900 e çekiyor baktı yine yok 850-800 derken bir enayi buluyor ve ona evi satıyor. Bu enayiler de genelde büyük şehirlerden gelenler oluyor.
Burada çok serefsizce pislik bir emlak satış anlayışı var. Burada gördüğünüz bir ev muhtemelen aslında yarı fiyatıdır. Etraf emlakçıdan geçilmiyor zaten. Bakkal gibi her yerde emlakçı var.
Şehirlerden buraya , güneye ve güney batıya göçecek olanlara tavsiyem, her fiyatta mülke balıklama atlamayın. Hem fiyatları şişiriyorsunuz hem de kazıklanıyorsunuz.
Emlakçılar bir çok şehirde de böyle ama yazlık bölgelere gelen akın sebebiyle demek ki orada daha da ayyuka çıkmış. İzmir'de de çete gibi emlakçı oluşumları var. Aynı evi 3-4 emlakçıda görebiliyorsunuz. fıs fıs sohbetler falan.
Aslında artık emlakçı mesleğine ihtiyaç yok çok fazla ama alışkanlıkla gidiyor.
Bir de aldıkları fahiş fiyatlar...
%2 komisyon alıcıdan ve satıcıdan mesela deniliyor.
Adam 300K lık ev satıyor 6K alıyor.
yani 1M'lık ev satınca 20k alıyor. Bu rakamlar sadece alıcıdan...
Yani evet büyük ve daha yüksek rakamlı iş yapması ufak tefek avantajlı olması gerekir de. Aradaki rakam çok yüksek. Yani bu adam 2 ev içinde aynı şeyleri yapıyor. Arasındaki fark bu kadar olmamalı. Maliyeti sadece dükkan ve elektrik falan gibi rakamlar olan birisi farklı evlerden çok büyük rakamlar kazanmaları bana doğru gelmiyor. Bunu emlak terörü diye bir başlıkta konuşsak olacakmış sanki.