Bu varyantların artması bence iyi bir şey. (hekim görüşü değil, tamamen tahminlerimi söylüyorum)
Bu demek ki virüs insanla aynı ortamda yaşayabilmek için evriliyor diye düşünüyorum. Bu evrim sonucunda bir yerde insan ve covid birlikte yaşamayı öğrenecek. Etkisinin giderek azalacak olması üzerine dayalı bu tespitim. Yani her varyant ile virüs ile insan bir arada yaşamayı öğrenecek sonunda. O zamana kadar aşılarla, sağlık çalışanları savaşa devam edecek.
Aslında bunun için önce Mutasyon’un virüste nasıl şekillendiğine bakmamız lazım :
-A virüsü düşünün.Mutasyona uğradığında genetiğinde bir takım değişikliklere uğrar ve aynı anda rekombinasyona* uğrar.
-İş bu rekombinasyon ile bitiyor.Artık genetiği değişen virüs anında rekombine olup yeni bir virüs halini alıyor.Buna da AB virüsü ismini verelim.
-Rekombinant virüs , özellik değiştirebiliyor.Genetiğinin bozulduğu noktadan sonra yeni özellikler kazanıyor ve bu özelliklere göre farklı hareket edebiliyor.Burada CoVid-19 örneğini vereceğim ;
•CoVid-19 dediğimiz SARS-COV-2’nin, yarasalarda bulunan bir formunun, aracı başka bir hayvanda bulunan başka bir virüsle yeniden birleşerek, günümüz salgınına yol açan rekombinasyonu ile gerçekleşti.Bu rekombinant virüs insanları etkileyip bulaşıcılığının yüksek olmasına sebep oldu , önceden insanları etkilemezken, artık seri bir şekilde bulaşıcılık kazandı.Bunu da az önce söylediğimiz Rekombinasyon olayıyla örnekliyoruz.
•Covid ilk hali A ise, bugün gördüğümüz Delta varyantı AB, delta plus ise ABC gibi birbirinden bağımsız yeni bir virüs olarak hareket ediyor.
Peki Koronavirüste Mutasyon nasıl gerçekleşiyor ?Koronavirüslerin yedinci çeşidi olan SARS-CoV-2 adını kendilerini sararak taç oluşturan protein kapsüllerinden alıyor. "Corona" Latince taç anlamına geliyor.
Bu protein kapsülleri mikroskop altında dikenlere benzeyen sivri uçlar olarak görülüyor. Bu sivri uçlar virüsün bir canlı hücresine tutunmasına yardımcı oluyor. Bunların ucundaki anahtar benzeri şekiller ise virüsün hücreye girerek çoğalmasını sağlıyor.
Kilidi açabilen yani hücre içine girmeyi başarabilen virüsler hücre içinde genetik materyelini "kopyalamaya" ve böylece hızla çoğalmaya başlıyor. Yüzlerce hatta binlerce kopyalama sırasında zaman zaman hatalar oluşuyor ve bunlar mutasyona neden oluyor.
DNA virüslerinde mutasyon oranı daha azken, RNA virüslerinde bu oran çok artıyor. Koronavirüsler RNA genomlerını kopyalayarak çoğaldıklarından yüksek oranda mutasyona uğrayabiliyor.
Artık tek umudumuz günün birinde o taç uçlarına insanlara verdiği zararın ortadan kaldırılmasına sebep olabilecek bir mutasyon.
*Rekombinasyon : Tekrar dizilim.
Yararlanılan Kaynak :
https://tr.euronews.com/amp/2020/05/10/koronavirus-neden-ve-nas-l-mutasyona-ugruyor