Aslında biraz kulak aşinalığım vardı.Bildiğim kadarıyla senin de dediğin gibi, 1 TL ve üzeri paranızla yatırım imkanı sağlayan bir platform bu.Bu gibi yatırımlara genel isim olarak
Paya dayalı kitle fonlaması deniliyor.
Normalde yapılan fonlama biçimi ise kitle fonlaması olarak biliniyor.Paya dayalı sistemde, istenilen fonlamanın bu platform üzerinde miktarı ayrılıyor.Örneğin; siz fonbulucu’ya gidip 200 bin lira kitle fonlaması istiyorum gibi bir şey söylediniz.Fonbulucu, bunu Paya dayalı kitle fonlaması olarak size sunuyor.Siz de elinizdeki meblağ ile buraya kendi “pay”ınızı alacak şekilde fonluyorsunuz.Bunun için düşük miktarlar bahsedilse de, kimse gidip 1 TL ile fon almıyor.Sadece sunduğu imkanın genişliğini anlatmak için güzel bir örnek oluyor bu 1 TL örneği.
Şimdi bu fonbulucu.com için konuşursak, yanlış hatırlamıyorsam Paya dayalı kitle fonlamada alt yapısı hazır aktif olan yegane platform bu.Vakıfbank’ın katılım kısmında da SPK lisansı alındı ama henüz altyapısı olmadığı için işleme hazır değildi.
İşin dolandırıcılık kısmına gelecek olursak; SPK tarafından lisans alındığı ve 2019 Ekim ayında resmî gazetede yayınlanan sayıda geçtiği için hukuki altyapı hazır oluyor bu firmalarda.Bu yüzden firmaların hukuksal sorumluluğu vardır.
Ayrıca bir gerçek kişi için maksimum fonlama 20 bin lira ile sınırlı.Kişi, gelir durumunu ibraz ederse kendi gelirinin %10’u kadar 100.000 lirayı geçmeyecek şekilde fonlamalara katılabiliyor.
Ayrıca Paya dayalı sistemde pay isteyen şirketler 1 milyon lira maksimum fon toplayabiliyor.
Çok teferruatlı bir sistem ancak dolandırıcılık ihtimallerini zayıf görüyorum.Daha çok detayı var kaynağa bakmanızı tavsiye ederim.
Kaynak :
https://www.kirbiyik.av.tr/yayinlarimiz/sermaye-piyasasi/10-soruda-paya-dayali-kitlesel-fonlama/