Dijital göçebeler, uzaktan çalışma kültürünü içselleştiren meslekler ile uğraşırlar. Dijital göçebeliğin, çalışarak gezmek olduğunu "nasıl dijital göçebe olunur?" yazımızda incelemiştik. Bu nedenle, dijital göçebe meslekleri, genellikle yeni nesildir. Ancak, her türlü işle uğraşan dijital göçebeler bulunmaktadır. Gönüllü çalışarak yalnızca konaklama imkânını bedavaya getiren göçebeler de bulunmaktadır. Sizinle çeşitli dijital göçebe mesleklerini inceleyelim mi?
Dijital Göçebe Meslekleri Hangileridir?
Genellikle dijital yetenekleri üst düzey olan dijital göçebeler, çok çeşitli alanlarda çalışabilmektedir. Burada onlarca meslek sayabiliriz. Ancak, şimdilik en çok kullanılanları görelim mi? Elbette, yalnızca burada yazılı olan mesleklerde çalışmıyorlar.
Araştırırken onlarca yeni meslek bulabilirsiniz. Burada bahsettiklerim, mesleklerin genel adıdır. Şimdi yazılımcıyı düşünelim. Yazılım, büyük bir okyanus gibidir. Altında birçok alanı barındırır. İnternet programcılığı ise müthiş web siteleri ortaya çıkarabilirsiniz. Bu durumda front-end (önyüz) yazılımcı olursunuz. Ancak, back-end (arkayüz) yazılımcı olarak da farklı alanlarda çalışabilirsiniz. Bu nedenle, yazılım dijital göçebelerin en sık yaptığı mesleklerinden biridir. Yazılımcı olarak dünyayı gezmek pek mümkündür. Çünkü, ofis ortamında bulunmadan bir bilgisayar yardımıyla konumdan bağımsız olarak çalışılabilecek alandır. Tam olarak dijital göçebenin tanımına uygun bir alandır. Eğer yazılımcıysanız dijital göçebe mesleklerine en uygun alanda çalışıyorsunuz. Bir sırt çantası ile dünyayı dolaşmanız hiç de zor olmaz!
Listeyi hazırlarken ikinci sıraya içerik üretimi alanını yerleştirdim. Çünkü, İçerik Üreticileri son yıllarda muhteşem artış gösterdi. Artık sayılarını bilemeyeceğimiz kadar içerik üreticisi var. İnstagram, twitter, youtube gibi platformlar içerik alanında müthiş bir talep yaratıyor. Buna ek olarak, dijital dönüşüme uyum sağlamak isteyen firmaları da göz önüne alınca 'müthiş bir talep' ortaya çıkıyor. Bu durum, İçerik alanında büyük platformlar oluşturuyor ve bireyleri kazanç sağlamaya itiyor. Büyük ve daha ufak firmaların içerik talebi her geçen artıyor. Özellikle kaliteli içerik alanında enteresan biçimde talep oluşuyor. Dijital göçebeler, bu açığı değerlendirerek dünyayı gezerken kazanç sağlıyor.
Diğer yandan, sosyal medya yöneticiliğinden grafik tasarımcıya, yabancı dilde çevirmenlik hizmetinden dijital pazarlam yöneticisine kadar geniş alanında hizmet verebilirler. Özellikle internet girişimciliği alanında güzel işler ortaya çıkarabilirler. Kısacası, internet üzerinden ve uzaktan yapılabilen bütün meslekleri dijital göçebeler rahatlıkla yapabilir.
Dijital Göçebe Meslekleri Nasıl Yapılır?
Dijital göçebelik, çeşitli meslekleri 'rahat biçimde' yapmaktır. Dijital göçebeler, sırtında taş taşıyan bireyler değildir. Daha çok, zihinsel emekleri karşılığında para kazanırlar. Genellikle eğitim seviyeleri diğer bireylerle kıyaslandığında yüksektir. Dijital göçebelik, yaşam biçiminden hoşlanmayan insanların bir çıkar yol aramasıdır. Adeta kendini yollarda bulma girişimidir. Farklı kültürlerle kaynaşırken kendi işlerini de yürütmektir. Bu gibi nedenlerle, dijital göçebeler uzaktan çalışabilecek kapasiteye kendilerini ulaştırırlar.
Bir örnek üzerinden ilerleyelim mi? Amerika'da yaşayan birey, İstanbul'da bir hostelde kalıyor diyelim. Kendi kazancına göre ucuz biçimde konaklıyor. Kazancıyla farklı para birimlerini kullanarak kendini rahat hissediyor. Buna ek olarak, İstanbul'u gezerek para kazanıyor. Çünkü, yukarıda belirttiğimize benzer onlarca meslekten birini yapıyor. Uzaktan çalışarak dolar kazanıyor ve TL harcıyor. Sizce de müthiş değil mi?
Peki, Türk dijital göçebeler ne yapıyor? Türkler ise genellikle uzak doğu ve Balkanlar'a gidiyor. Aynı örnekten yola çıkalım. Sırbistan'da konaklayan bir Türk dijital göçebe, Türk Lirası veya dolar kazanıyor, ancak Sırp Dinarı harcıyor. Böylelikle geçimini rahat biçimde sürdürüyor. Bunun daha detaylı incelemeleri dijital göçebeler (digital nomads) tarafından sıkça yapılıyor. Özellikle nomadlist çok önemli bir konumda bulunuyor. Birçok dijital göçebenin notlarından yola çıkarak liste yapıyor. Bu verilere de
https://nomadlist.com/ üzerinden ulaşabilirsiniz.
Dijital Göçebe Meslekleri Ne Kadar Kazandırır?
Bu konuda çeşitli araştırmalar yapan dijital göçebe heveslisi olarak şunları söylemeliyim: Net olarak bir skala bulunmuyor. Türlü mesleklerle uğraşan göçebeler, çeşitli miktarlarda kazançlar sağlıyor. İyi bir yazılımcının geliri binlerce doları bulabilir. İyi bir içerik üreticisinin geliri de aynı biçimde ilerleyebilir. İyi bir arama motoru optimizasyonu işlemi gerçekleştiren göçebenin geliri de aynı biçimde gelişebilir. Sıradan bir youtuber'ın geliri de sıradan olabilir. Burada tam olarak bireysel bir kazanç söz konusu oluyor. Alanınızda iyiyseniz, normalde kazanacağınız paraları dijital göçebe olarak da kazanabilirsiniz. Burada, işten uzaksınız diye işi yapmamanız söz konusu olmuyor. Göçebeliğin, çalışma kısmını da atlamamalıyız.
Sonuç olarak, dijital göçebeler ciddi anlamda hayata tutkun insanlardır. Onlardan bir tanesi olmak istediğimi artık biliyorsunuz. Bu nedenle, dijital göçebe başlığı altında birçok yazı paylaşacağım. Yazılarıma yorumlarınızla dahil olursanız çok sevinirim. Şimdilik, dijital göçebe meslekleri üzerine bir yazı karaladım. Yakında dijital göçebelerin yaptığı bütün meslekler üzerine yazılarım gelecek! Sizlerle iletişim kurmak muhteşem bir his! Saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum. Başka yazılarım üzerinde görüşmek üzere
Kaynak 1:
https://www.denizcakmak.com/dijital-gocebelik-nedir-nasil-dijital-gocebe-olunur/Kaynak 2:
https://www.denizcakmak.com/dijital-gocebe-meslekleri-nelerdir/