Avax a nedense kanım bir türlü ısınamadı. Emin Gün Sirer'in etkisi olmuş olabilir. Fakat Solana'yı çok seviyorum, projeye olan destek gayet güçlü coin gayet başarılı. Elimde küçük de olsa bir miktar HODL luyorum. Ankette de zaten Solana seçtim.
Çok temel bir problemi var. Emin Gün Sirer elinden çıkmış bir projeyi eleştirmek haddim değil ancak akademisyen temelli bir kişinin elinden çıktığı için sonuçlara odaklanılmış, kullanım kolaylığı fazlasıyla göz ardı edilmiş. Bir çok kullanıcı için halen basit bir
BTC cüzdanı açmak ve kullanmak bile karmaşık gelebilirken AVAX içerisinde farklı zincirler ve köprüler barındırıyor. Bunlar her ne kadar bazı sorunları çözse de tecrübeli kullanıcılar için bile alışması çok kolay bir durum değil ve karmaşık. Problem çözmenin yanında kullanım kolaylığı da yaygınlaşma açısından çok değerli.
Ethereum'dan sonra hangisi ortaya orijinal bir şeyler koymayı başarırsa, taklit eden konumundan çıkarsa bir şeyleri değiştirebilir. Aksi taktirde hiç birinin şansı yok. Üzerinde yeni çözümler sunulmadıkça daha ucuz transfer, daha hızlı işlem v.b. hiç bir şeyin anlamı kalmıyor.
Söylediklerinize katılmamak elde değil. İşlerin her geçen gün kolaylaşması ve anlaşılır hale gelmesi gereken dönemde AVAX'ın kullanımı zor ve karmaşık. Mesela geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım AVAX Chain'deki LINK'leri yanlışlıkla Binance'a göndermiş. Günlerdir konuyu çözmeye uğraşıyorlar.
X Chain, C Chain...
Olayın özü bence şu. Projeyi @Bthd'nin dediği gibi eleştirmek değil amacım. Ama bugün halen bir layer 1 proje ortaya koyup buna akıllı kontrat eklemiyorsanız bu eleştirilir. Bu da yetmeyip AVAX'ın kendi ağında akıllı kontrat yok diyerek bunu çözmek için Layer 2'de "
aynı BSC'de olduğu" gibi çakma çözümlerle akıllı kontrat desteği getirmek daha da fazla eleştirilir. Bunu zaten proje olarak temel bazda yapan BSC, Matic, Xdai, Go Chain vs. gibi onlarca proje var. Avax bence buradan büyük kaybetti. Bir de tam zirveye oynadığı dönemde ağda meydana gelen problemler Avax'ı fena bozdu.
Solana ise farklı. Solana gerçekten çok büyük bir altyapısı olan büyük bir proje. Her şeyden önce bahsettiğim akıllı kontrat desteği var. Saniyede bir den fazla işlem yapma kapasitesi ile hem layer 2'lerden hem de bir çok POS altyapılı blockchain'den daha güçlü görünümü var.
Ama Solana'da da sorunlar yok değil. Birincisi en çok önemsenen merkeziyetsizlik olayı Solana için biraz sıkıntılı. SOL ağında node kurabilmek için istenen PC gücüne ulaşmak kolay değil. 1024GB'lık ram gücü yanı sıra bazı ekstra istekleri var. Günümüz teknolojisi her geçen gün gelişse de, 1024GB'lik ram herkesin ulaşabileceği rakamlarda olmayabilir. Ama standart mining olayı içinde fiyatların uçtuğu düşünülürse artık eskisi kadar zor da olmayabilir.
Bir de Solana'da sevmediğim bir başka bir şey daha var. "Mint", "Settle" gibi ETH'de bizleri sıkıntıya sokmayan bazı şeyler var. Bunlara ne gerek vardı diye düşünmeden edemiyorum.
Polkadot'u henüz çok yakından inceleyemedik. Halen çalışır hale gelemedi. Ve bu gidişle bu boğa sezonunu kaçıracak gibi. Yakında Kusama parachain'leri ve çalışmasını göreceğiz ama DOT için halen vakit var gibi.
TRX dışındaki diğer ağları çok yakından tanıma fırsatım olmadı. ALGO USDT tokeni olan ender projelerden ve çok kullanılmıyor diye düşünüyorum. Near'ı ise hiç bilmiyorum.
Tüm bu yazdıklarım kapsamında bence Solana en büyük potansiyel.