Eksi faiz nedir:
Eksi faiz bankaların, özellikle merkez bankasının uygulayabileceği bir faiz yöntemidir. Bu faizde bankalar diyor ki: bana para yatırırsan sana faiz vermem üstüne para alırım. Yani dolaylı olarak diyor ki, git paranı başka alanda değerlendir. Bu nedenle bir nevi faiz ortadan kalkmış oluyor. Piyasaya canlılık getirilmesi amaçlanıyor. Ancak bankalar bu topa mecbur olmadığı sürece girmez. Çünkü bankalar o parayı almaya mecbur. Fed bunu yapabilir ama ülkemizde öyle bir babayiğit banka yok. Demekki fedde çok para var.
Şöyle bir hayal ettim ülkemizde böyle durum olsa ne olurdu diye bankadan faizsiz para çekilebilse mesela... Olacak çok basit herkes sıfır faizle kredi çekip ev araba alma yarışına girerdi sanırım malum yüksek faizde bile yarışır gibi ev araba satıldığına göre böyle bir durum hayalleri bile zorlar
Fed para basıyor ama sürekli para basması ileride daha zor durumda kalmasına sebep olabilir. Amerika'yı sevmeyiz belki ama orada çıkacak ekonomik kriz dünya genelinin daha çok olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum.