Stagflasyona doğru …
Stagflasyona doğru hızla ilerliyoruz. Yakında sıkça duyacağımız bu kavramadan biraz bahsetmek istiyorum. İlk çıkış hikayesi yakın aslında. 1970li yıllarda yaşanan petrol ambargosu nedeniyle bir çok ülke bu duruma düştü.
Enflasyonu biliyorsunuz, bununla beraber artan işsizlik olduğunu düşünün. Ekonomide ağır bir durgunluk varken yaşanır bu durum. Bu kavram ekonomiye girmeden önce Keynesciler hep işsizlik ile yüksek enflasyon arasında ters ilişki olduğunu düşünüyorlardı. 1973 OPEC kararları ile aslında bu ikisi bir arada da olabiliyormuş. Bunu öğrendik ve buna Stagflasyon dedik.
Stagflasyon nedenleri :
Maliyet enflasyonu,
Yanlış ekonomik ve finansal politikalar,
Döviz kurlarındaki hızlı artış,
Enerji fiyatlarındaki artış.
Stagflasyon sonuçları :
İşsizlik artar.
Satınalma gücü erir.
Ekonomi yavaşlar.
Yatırımlar azalır.
Grafiksel anlatım :Resesyon yaşanan bir ekonomide yukarıdaki AD-AS (Toplam Talep-Toplam Arz) Modelinde; Y (Reel GSYİH) Y0’dan Y1’e kayar. P (Fiyat) P0’da sabit kalır. Bu da ekonominin
R noktasında denge bulması demektir.Ancak Stagflasyon yaşanıyorsa
Fiyat P0’dan P1’e kayar. Bu da dengenin E0’dan E1’e kaymasına sebep olur.Bir diğer deyişle hem işsizliğin artması; hem de aldığımız tüm mal ve hizmetlerin fiyatlarının artması demektir.
Stagflasyona karşı; hem işsizlik hem de enflasyon ile mücadele oldukça zordur. Uzun vadede çözüm getirecek zorlu bir süreçtir. Bu süreçte toplumun yalnız bir kısmı değil, tamamı büyük sıkıntılar yaşar.Bir yerden tanıdık geliyor değil mi?
Kaynak :
https://m.doviz.com/makale/stagflasyon-nedir/83https://iktisatguncesi.com/post/178893503724/yeni-bir-risk-stagflasyon/amp