Vergi alınıp alınamaması kripto paralara indirgenmiş olsa da alınamamasının sebebi cüzdanların tespit edilemeyecek olması değil. Beyan üzerine olmak dışında adil bir sistem getirme şansları yok. Beyan üzerine oluşturulacak bir vergi sisteminin de bizde olumlu sonuç vermesi mümkün değil.
Aslında bizde çoğu vergi beyan usulüne göre. Bu şekilde bir vergilendirme her sene katlanarak ceza yiyenlerin varlığı ile birlikte insanları beyana zorlama yönünde oluyor ve açıkçası işe de yarıyor. Dolayısıyla istemediğim bir vergilendirme olur bu benim. Örnek olarak çift işverenden kimse ücret beyannamesi vermezdi 1-2 sene üst üste bir ceza kestiler. Şimdi herkes ücret beyannamesini veriyor.
Kayıt dışı ekonominin sebebi adaletsiz uygulamalar ve vergilerin olması gerekenden çok daha ağır olmasıdır. Adaletsizlikleri gidermeyi denerlerse problem çözülür. Kırmızı ışıkta geçerek yaya geçidinde bir sivile çarpıp ölümüne sebep olduğunuzda sadece lambanın rengine ve olay mahalline bakmanız suçluyu bulmak için yeterliyken siz bunlardan önce çarpanın ve çarpılanın kimliğine bakarak adalet dağıtmaya çalışırsanız güvensiz bir ortam yaratırsınız. Hiç bir topluluk adil olmayan ve kendisine geri dönüşü olmayacağını bildiği bir durumda para vermeyi kabul etmez, bundan kaçmanın fırsatlarını arar. Konu dışına kaçmış gibi görünsem dahi tüm sorunların temelinde bu adaletsizliğin yer alması her sorunu içinden çıkılmaz hale getiriyor.
Ülkemizde vergide adaletsizlik maalesef yılların kanayan yarası. Çözümü var ama çözmek isteyen yok.
Ortaya bir yasa konulacaksa bu kullanıcıyı bağlar nitelikte değil hizmet veren şirketleri düzenlemek şeklinde olmalı. Ve şu ana kadar yapılan görüşmeler tek taraflı, her zaman olduğu gibi sadece bir kaç şirket yöneticisini dikkate alarak hazırlandığı için taslağı okuyan herkes taslağın kimlere hizmet ettiğini görebilir. Güncel haliyle geçerse Türk borsaları istediği kanunu çıkartsın 1 kuruşluk işlem gerçekleştirmem kendilerinde, umursamasalar da uzun vadede kendi topuklarına sıktıklarını görecekler. (Vestel'e sevgiler)
Sanmıyorum yurtdışına transfer yapılması engellensin borsalardan. Bunu yapmaları durumunda bağımsız bir piyasa oluşur. Yurtdışında btc 50k dolarken bizden belki 65k dolar olur. Sanırım güney korede benzer bir olay vardı. Nihayetinde böyle bir durumda borsaların hacmi oldukça eriyecektir ve insanlar alternatif yollar bulacaktır ki zaten de var.
Bounty yada diğer işlerden doğrudan gelir elde eden kişilerden zaten vergi talep etmeleri konusundaki görüşünüze katılmıyorum. A şirketi için bir çalışma yaptım ve A şirketinin Türkiye ile bir bağlantısı yok ise normal maaş üzerinden de bir vergi kesilmesini engelleyen istisnai kanun maddesi bu durumu açıklar.
Yanlışınız var, A şirketi için bir çalışma yaptınız ve A şirketinin türkiye ile bir bağlantısı yok. Bu tamamen gelir vergisinden istisna değil. Bu normal sistemde çalışma karşılığı fatura kesmeniz lazım veya ücretli çalışanı olmanız lazım. Aşağıda bu şekilde yapılan işin vergiden muaf olabilmesi için gerekenler yazılıyor. Bounty ücretli olarak çalışma olmadığından dolayı diğer 4 madde sayılıyor bile olsa ilk madde sayılmamakta. Dolayısıyla muaf değil.
"1- Ücretli olarak çalışılacak.
2- Ücretler döviz olarak ödenecek.
3- İşveren dar mükellef olacak, Türkiye'de hiçbir şekilde kazanç elde edecek şekilde faaliyeti bulunmayacak.
4- İşverenin yapacağı ödemelerin bu kurumun yurtdışı kazançlarından karşılanacak.
5- İşverenin yaptığı ödemeler için Türkiye'deki muhasebe kayıtlarına gider kaydı yapılmayacak.
Siz bir ürün üretiyor ve bunu kripto ile satıyorsanız (ki şu an zaten yasak) eğer gerçekten denetleyen kurumlar olsaydı ürün girdinizle çıktınızı kıyaslayarak dahi usulsüzlüğünüz tespit edebilirdi ürünün fiziki olması durumunda.
Yurtdışında baktığımız örneklerdeki yüksek vergilerin kabul edilip ödenmesinin tek sebebi var. Denetim ağı o kadar güçlü ki hiç bir şekilde kaçamayacaklarını biliyorlar. Bizdeki denetim malumunuz boş kale ile maça çıkıyoruz. Şimdi de halen kale boşken forvet oyuncusunun birini savunmaya çekerek daha az gol yemeyi planlıyoruz.
Evet yurtdışında denetim mekanizmasının güçlülüğü işi değiştiriyor. Öyle elden alayım bankaya yatırayım, hizmet karşılığı ödeme alayım yok. Millet bounty'lerin en iyi döneminde sırf vergi kaynaklı katılmıyordu konuştuğum bir kaç kişi.
Getirilecek vergi miktarı %2 üzerinde olursa ödemeyi düşünmüyorum. %2 ve altını da sadece uğraşmamak için ödeyebilirim yoksa yine vergilerimin gerçek ihtiyaç olan noktalarda harcanacağını düşünmüyorum. Kapalı devre bir sistem kurulursa varlıklarımı yurt içine getirmekten de tamamen vazgeçmeyi düşünüyorum.
Açıkçası elden bozmak istesem sanırım %3 komisyon alıyorlar, bu parayı devlet alsın ben uğraşmamaya okeyim. Üstüne ne olur bilmiyorum. Ama gerçekten zor bir konu. Bakalım ortaya nasıl bir kanun çıkacak senelerdir merakla bekliyorum.