Beni de birazcık merak sardı bu konudan sonra ulan 50 yıl sonra tası tarağı satıp bir sahil kasabasına gitmek istersem neresi olur bu dedim kendi kendime birazcık araştırma yapayım dedim bunun üstüne. Yatırım amacınız parasal bir değerden ziyade fiziki yaşanabilir bir alan gayesi taşıyor. Yaşadığımız gezegenin en büyük düşmanı insan olduğu için ilk olarak ıssız bir adacık parçası bulabilirsiniz hocam
Şakası bir yana 50 yıllık zaman aralığından bahsettiğiniz için bu seçenek fena bir fikir değil. Malum yaşadığımız yerlerde yenilenme hızından daha hızlı bir şekilde doğal kaynakları tüketiyoruz!
Türkiye, doğal kaynaklarını, kendini yenileyebilme hızından
daha fazla tükettiği için ekolojik açıdan borçlu ülkeler arasında yer alır.
Bu sadece ıssız bir ada olmayabilir köyden indim şehre modasının olduğu zamanlarında ıssızlaşan köyler ve yaylalar bulunmakta. Bunlar içerisinde altyapıya erişimi en kolay olanlardan bir tanesini değerlendirebilirsiniz. Sera gazı ve karbon ayak izi ölçütlerinin buralarda çok az olması sebebiyle küresel ısınmaların etkisi daha az olacaktır.
Ekolojik çeşitlilik ülkemizde en fazla karadeniz bölgesinde olduğuda göz ardı edilemez. Nitekim sene boyu en çok yağışı alan bir bölgemiz ve engebeli arazilerin bol olması burda taşa tohum atsan yeşerir.
Gördüğünüz üzere ormanlarımızın ağırlıklı olduğu alanlar kıyı şeridi ve birazcıkta Kütahya tarafları. Kütahya'yı es geçelim kışları çok soğuk oluyor birde 50 yıl sonra küresel ısınma ile iyice üşürsünüz
Gelelim ikinci resimimize. 3 numarayı direk silelim orman varlığı o kadar yağış almasına rağmen çok az. Geriye elimizde 4 lokasyon kaldı 1-2-4-5.
Güneş girmeyen eve doktor girer derler ancak ülkemizin doğal kaynakları tüketme hızı küresel ısınma gibi bir sorunu alevlendirmektedir.
"Dünyadaki herkes ortalama bir Türkiye vatandaşı kadar tüketseydi, 1,5 gezegene ihtiyacımız olacaktı. Türkiye, doğal kaynaklarını, kendini yenileyebilme hızından daha fazla tükettiği için ekolojik açıdan borçlu ülkeler arasında yer alır." Elimizdeki lokasyonlardan da 1 ve 2'yi de elememiz gerekiyor. Aşırı güneş 50 yıl sonra büyük bir sorun olacaktır. Geriye 4 ve 5 numaralı lokasyonlarımız kaldı.
Kuraklık haritasına da şöyle ufak bir göz attıktan sonra 4.lokasyondan elimizde Zonguldak, Bartın ve Amasra kalıyor; 5.lokasyon taraflarından Sinop ve Samsun şehirleri kalıyor.
Dünün ve bugünün verileri bana bu şehirleri işaret ediyor ancak insanlığın tüketim hızını ekonomideki ceterus paribus gibi sabit alamayışımdan ne denli doğru çıkar bunu zaman gösterir. Ülkemizin yağış, orman, ısı ve kuraklık haritaları bizleri bunu gösteriyor ki hayat karadeniz taraflarında var
Haa derseniz ki ben Türkiye dışına da giderim 50 yıl sonra için bunun için çok güzel bir ülke var
"BHUTAN" Adamların memleketinin %60-70'inden fazlası ormanlık alan ve doğaya saldıkları CO2'den fazlasını emiyorlar. Karbon salınımı eksilerde olan tek ülke bile olabilir
Şu videoyu izleyebilirsiniz :
https://www.youtube.com/watch?v=T5_gmcatlGw&ab_channel=Gezi%C3%96nerileriVe son olarak:
Ormansız yurt, vatan değildir
Mustafa Kemal ATATÜRK...