Cezalar düşük görünse de tekrarı halinde daha fazla yükselmesi söz konusu. Alt ve üst limitler belirlenmiş. Ayrıca borsa kapatmaya ve adli cezalara varan yaptırımlar da var gördüğüm kadarıyla. Caydırıcılığı yeterli diyebilirim. Yeni borsa kuracak kişileri, işini düzgün yapmaya teşvik edebilir.
Gelelim aklıma takılanlara...
Rehberin tamamını olmasa da önemli bir kısmını okudum. Bankalara uygulanan neredeyse tüm kuralları/önlemleri kripto borsaları için de uygulamışlar. Oysa şüpheli işlemlerin takibi için çok ciddi bir
insan kaynağı ihtiyacı vardır. Hadi bankalar buna yapabilecek kapasitedeler ama borsalar için aynı şeyi söyleyemeyiz. Günde yüz binlerce kişi tarafından milyonlarca işlem yapıldığını hesaba katarsak, bunların içinden şüphelileri ayıklamak ciddi bir emek gerektirir. Yapay zeka ile bir yere kadar yol alınabilir.
Rehberin alt kısmında
"şüpheli işlem tipleri" için örnekler verilmiş mesela. Bunun aynısı banka şubeleri için vardı. Fakat orada, şubedeki yetkili ile müşteri çoğu zaman karşılıklı gelir (bazen de telefonda bile olsa) birbirlerini tanırlardı. Oysa kripto borsasında hesap açarken de işlem yaparken de yüz yüze gelindiği bir durum oluşmuyor. Müşteri sadece KYC ile tanınıyor. Yani özetle, borsalardan banka performansı beklemek biraz yanlış olmuş. Daha spesifik tanımlar ve görevler koyulmalıydı bence. Masak'ın bir şubesi/parçası gibi hareket etmeleri bekleniyor sanki borsalardan.
Mesela şu aşağıdakiler ancak birebir iletişim ile sağlanabilen, bankaların görebileceği şüpheler.
İşlem yapılması için para veya çeşitli hediyeler teklif edilmesi.
Müşterinin, genel müşteri davranış modellerinin dışına çıkması örneğin hakkında şüpheli işlem bildiriminde
bulunulmasını engellemek amacıyla bazen çok yakın, bazen tehditkar tavır takınmaları.