Multichain ağlar bu aralar çok fazla piyasa çıktı ama croschain ağlar ile arasındaki farkı anlayamadım ben .. Pekde bir fark yokmuş gibi geliyor bana. Bilgisi olan biri aydınlatırsa iyi olur.. Nedir multi ile cross arasındaki fark ..
Crosschain ile Multichain sonuç itibariyle benzer gibi görünseler de birbirlerinden oldukça farklılar.
Crooschain A zinciri → B zinciri şeklinde gerçekleşir. Örneğin bitcoinleriniz var bu bitcoinleri ethereum zincirinde kullanmak istiyorsanız bitcoinlerinizi belirtilen adrese yollarsınız ve bunun karşılığında ethereum zincirindeki kontrat size wBTC verir. wBTC ile bitcoin sahibiymişsiniz gibi ethereum zincirindeki DeFi v.b. platformlardan yararlanabilir yada hold edebilirsiniz. Lakin gerçekte sizin bitcoininiz bir başkasının cüzdanındadır bu yüzden crooschain çözümler merkezidir. Bitcoin zincirinde bitcoinlerin tutulduğu cüzdan boşaltılırsa elinizde tuttuğunuz wBTC'ler karşılıksız kalır. Bir çok bridge projesinin boşaltılmasında da bununla ilgili sorunlar yaşandı.
Son örneği Axie Infinity. Saldırgan aslında köprüye hiç gönderim yapmamasına rağmen sahte biletler yaratarak havuzu boşalttı.
Multichain'de ise çalışma prensibi çok daha farklıdır. Direkt iki zincirin birbirine bağlanması yerine ortada ana bir zincir vardır ve diğer zincirler bu ana zincire bağlanır. Polkadot - parachains örneği gibi düşünebilirsiniz. Merkezde bir Layer 0 zincir var ve Layer 1 zincirler bu zincire bağlanıyorlar. Crosschainlerde olduğu gibi birden çok onaylayıcının yarattığı karışıklıklar yerine tek bir ana onaylayıcı ile bir çok zincir yönetilmiş oluyor. Bu da zincirler arası iletişimi arttırmış oluyor.