6 Eylülden bu yana gelen 1 aylık güncelleme
Usandım sanmayın hala yardırıyoruz yarı ölü bir şekilde
Bazen demiyor değilim 9-5 işe talim mi etsem diye de birkaç yıl sonra bu cefanın sefasını sürerken iyi ki dayanmışsın be meser# diyeceğim
Öncelikle whatsapp botu için bir arkadaşla 1000₺'ye anlaşmamın üzerinden kaynanası öldü her ne kadar inanmak istesemde bu işlerde ne yazık ki hep bi kaynana falan ölüyor yani
Birkaç günlük oyalamasının üstüne daha fazla düşmedim ve elimdeki imkanlara odaklanmaya karar verdim. Birazcık halı altına süpürmüş gibi oldum diyelim.
Gerçekleştirmiş olduğum iş gezisinin üzerine 2.5 işletme ile anlaşmış gibiydim ve buçuğu 3'e çıkartarak güzel sonuçlara imza attığımın spoilerini vermeden duramayacağım
ilk olarak şu işletme ile olan son durumdan bahsedeyim:
Total görüşmelerimden %15 bir başarıya ulaştım diyebilirim. 20 işletmeden 3 ile şuan görüşmelerimiz daha doğrusu ortaklık sürecimiz devam ediyor. Bunlardan bir tanesi bulunduğu yörede çok bilindik bir işletme olup verdiğim hizmetten ziyade benimle ilgilendi desem yeridir. Taraflarına sunmuş olduğum ortaklık teklifine sıcak bakarak bana yaklaşık 10.000 tl lik ürün tahsis edeceklerini ve satışını tamamen benim yürütmemi istediler. Bu ilk 10.000 tl lik ürünü bana maliyetine verip depolama, kargolama gibi süreçlerin sorumluluğunu bana attılar
Tabi piyasadaki fiyatına baktığımda gerçekten değebilecek bir mebla. Şöyle söyleyeyim bu partiyi bitirdiğimde neredeyse hedefimin %35-40 lık miktarını tamamlamış olacağım
Bu ürünlerin satışı bittikten sonra kendilerinin bana bir teklifi olacağını belirtti mağaza müdürü. Büyük ihtimalle güzel bir maaşa sahip iş teklifi olacak ancak ne yazık ki gelecek planlarımdan ötürü kabul edemeyeceğim
Tarafıma tahsis ettikleri ürünlerde en büyük sıkıntıyı şu şekilde yaşadım diyebilirim. Ürünleri bir yerde kutuları ise matbadan çıkmış bir şekilde göndermişlerdi. Yani ürünler kendi başıma paketlemem gerekmişti. Bu onlar için daha az maliyet olsa da benim için bir nevi zaman kaybı gibi oldu. Onun dışında gelen ürünlerin %10'luk dilimini ilgili kişilere kargo maliyeti karşılığında tester olarak gönderdim ve kendilerinden yorum yapmalarını rica ettim. Tabi bu yorumları bana değil bu ürünleri kullanmayı isteyebilecek kişilerin uğrak olduğu web sitelerinde açmış olduğum konulara yapmalarını istedim. Tabiki de objektif birşekilde yapmalarını istedim. Allaha şükür kullanıcılardan gelen yorumlar gayet güzeldi ve eksik nitelendirebilecekleri noktaları bizzat bana bildirmeleri ise işin kaymağı oldu diyebilirim. Kurumdaki müdüre bu sorunları iletmem ise aramızdaki bağı güçlendirdi diyebilirim. Bu geri dönüşleri kimlerin yaptığının bilgisini isteyerek genel bir kutu gönderip diğer ürünlerine de geri dönüş almak istedi. Arkadaşlarla iletişime geçip onay aldıktan sonra bu bilgileri paylaştım. Ayrıca mağaza müdürü firmanın sahibinin oğlu olup asıl patronla yüzyüze görüşme imkanım olmamıştı ancak bir telefon çağrısı aldım kendisinden. Kendisi hala eski köy yeni adet sıkıntısında olan birisi gibi dursa da oğlunun kararlarının ardında olduğunu net bir şekilde belirtti. Bu firmanın elimdeki ürünlerinin %65'lik kısmının satışını gerçekleştirmiş bulunmaktayım. Önümüzdeki hafta büyük ihtimalle ilk partiyi bitirmiş olacağım.
Gelelim ikinci işletmeye:
Bir diğer işletme ise daha önce internet ortamında satışı denediklerini ancak gerek kalifiyeli eleman bulamamaları gerekse de etkili bir plan belirleyemediklerinden ötürü başarılı olamamalarından ötürü askıya aldıklarını belirtti. Kendileri ile şöyle bir anlaşma teklifinde bulundum. Bir eleman tahsis etmelerini ve 2 günde bir siparişlerin kargosunu çıkartmasını istedim ve bu arkadaşa ise satışlardan komisyon vermelerini önerdim. Keza ortaklık sürecimizde bildiklerimi bu arkadaşa aktaracağım. Bu vesile ile eğer ki internet mecrasında devam etmek isterlerse kalifiyeli bir eleman elde etmiş olacaklar. Normalde bu verilecek eğitim desteğini para ile alırlardı ancak şuan hedefim için güçlü ortaklara ihtiyacım var gerisi boş
Bu firmadaki arkadaşa ise öncelikle canva uygulamasına dair birkaç gün toplamda 2 saatlik bir zoom yayını ile gösterimde bulundum. Bunun akabinde bilindik sosyal medya mecralarında hesaplarını aktif tutmaya başladı. Ayrıca N11,Hepsiburada ve Trendyol'da mağaza açılış işlemlerini başlattırdım. Ürünlerinin testerlarının bi önceki çalışmadaki arkadaşlara iletilmesini önerdim ancak buna sıcak bakmadılar. Bunun yerine bana 5 paket oluşturmalarını ve ücretini kendimin karşılayacağını söylemem üzerine senden para almayacağız diyerek 5 tane testera arkadaşlara ben gönderttim. Kargo yine arkadaşlara girdi ama kargonun 3-4 katı bir ürün aldılar. Tuttuğunu kopartacaksın bu dönemde 1 her zaman 0 dan büyüktür. Arkadaşların yorumuna göre tanıtım içeriklerini hazırlayıp bu mağazanın ürünlerinden 4 lü paket oluşturup reklamını yaptım. Bu ürünleri pazarlamam başta zor gibiydi ancak objektif yorumlar sayesinde bir süre sonra hız kazandı ve tahsis edilen arkadaş sayesinde hızlıca kargolandı. Bu arkadaşlardan aldığım komisyon miktarı 4300 tl olduğunu gördüklerinde gel 8000 tl maaş verelim sana diyerek teklifte bulundular
İşin potansiyelini gördüklerinden yatırım yapma kararı aldılar, ayrıca yeteneğimi 8000 tl gibi bir miktarla kapatmaya çalıştılar ancak nazik bir şekilde geri çevirdim.
3 işletmenin ise diğerlerine nazaran daha muallakta. 50 yaşında gelenekselci bir baba ve 24 yaşında liseden sonra babasının zoruyla askere gidip gelmiş evlenmiş ve işin başına geçmiş bir oğlan. Babası bu olaya ılımlı yaklaşmasa da oğlu ılımlı yaklaştı ve benim telefon numaramı aldı onunla birkaç telefon görüşmesi yaptık ve o da birkaç güne okeyler ve 3.ortağım olmuş olur diye düşünüyorum. Çünkü kendisine dair izlenimim artık babasının gölgesinden kurtulmak isteyen birisi oldu.
Yeter ki istek olsun insanın içinde derler ya bu arkadaşımızda tamda öyle işte. 2-3 güne bir youtubedan videolar izleyip şunu yapabilir miyiz hacım, şu nasıl olur gibi sorularla başımın etini tatlı tatlı yedi arkadaş
Bundan seneler seneler önce yaptırdıkları kartvizit sitelerini yeni baştan yapacak bir arkadaş bulduk öncelikle. Daha sonrasında bir bilgisayar ve fotoğraf makinesi aldı. Tek tek ürünlerinin fotoğraflarını çekmeye başladı ve editlemeyle uğraşıyor tabi ara ara teamviewer bağlantısı ile bağlanıp kısayollar göstermiyor değilim. Bu anlarımızdan birisinde gelenekselci babanın şöyle bir söylemine kulak misafiri oldum "galhman şu zımbırtının başından yeter gari malları zımbırtının yühleeceği yoh hadi gallh eşek sıpası"
Tester muhabbetini ve yorum olayını arkadaşa söyler söylemez kaç tane gönderteyim dedi ve kargo ücretini bile kendi cebinden ödedi. İşte böyle bir adamla ortak bi işe girmek isterdim vizyon ve heyecan fazlasıyla var. Bu arkadaşın ürünlerinden set yapıp onunda satışına çıkmayı düşünüyorum ancak buna bu ayın 20'snden sonra başlamayı düşünüyorum. Hem elde yeterli veri yok testerlardan hem de o kadar fazla ürüne konsantre olmak cidden iyice zorlayacaktır.
Gelelim koskoca bir ayın sonunda elde olan meblaya: 32.153 TL ile eylül ayını kapatmış bulunmaktayım. Testerlar için ilk baştaki %10'luk dilim birazcık aşağıya çekti, ikinci firmanın ürünlerinde yeterli yoruma ve geridönüşe sahip olamamakta birinci firmayla arada fark olmasına neden oldu. Zaten 3'ü ile hiç başlayamamıştık sağlık olsun
Merak ediyorum 100 tl ne kadar sürede 100 bin tl olacak. size güveniyorum hocam ve takip ediyorum bakalım ne kadar sürede bunu başaracaksın. yetişkin bir meser için benim tahminim 157 günde 100 bin lira para biriktirebileceğiniz. sürprizi büyük yapacaksınız. bu arada eldeki birikimi de farklı yatırımlarla katlamaya da çalışırsınız herhalde
Ve 157 gün olmasına yaklaşık 18 gün kalmış bulunmakta ve 157 günde galiba %50'sine ulaşmış olacağım keşke tamamen yapabilseydim ancak bu da gayet güzel bir başarı diyebileceğim