ENAG'ın açıkladığı oran daha inandırıcı geliyor bana. Yıllık enflasyon oranının her şeyden önce %100'den aşağı olmasına şu koşullarda imkan yok. Geçen sene marketten aldığınız örneğin etin, yumurtanın vs. fiyatı ile şimdi aldığınız fiyatı kıyaslamak bile kısa yoldan bir fikir verecektir. Hayat pahalılığı inanılmaz bir hızla arttı ve böyle giderse yakında en az yüzde 200 gibi yıllık enflasyon oranlarından da bahsetmeye başlayacağız. Enflasyonun önüne geçmek için yapıcı çözümler bulunmadığı sürece yükseliş durmayacak.
ENAG’ın açıkladığı enflasyon verisi bile az olabilir. Ama yakın bir tahmin olduğunu düşünüyorum. Herşey 2 katını geçtim neredeyse birkaç ürün artık 3 katına çıkmış bile. Ortalama bir enflasyon verisi alırsak şuan 200’e çok da bir şey kalmadığını düşünüyorum. Asgari ücreti arttırmak bir çözüm değil. Bu enflasyonu iyice arttırır. Yakında daha iyi tedbirler göremezsek yüzde 300 leri görebiliriz enflasyon açısından.
Bizim ülkemizde asgari ücret yıllardır hemen hemen aynı seviyeye sabitleniyor. bu sefer yaşatılan durum eskilere göre daha fazla fırsatçılık, daha fazla gözünü para hırsı bürüme olayı. 5 sene önce de 300 dolara insanlar asgari ücret ile çalışıyordu ama o zaman çarşı pazar işi fazlasıyla rahat görülüyordu. şimdi kiraları 500 dolar yapmış adamlar, 300 dolar alan nasıl geçinecek?
Her yapılan zamdan sonra dolar kuru arttığı için yaptık diye bir sebep sunuluyorsa bu iş böyle.
Lan sen suyu da mı dolarla alıyorsun diye sorarlar adama
Bir su olmuş 3 türk lirası. Biz zamanında bir suyu 50 kuruşa alıyorduk evet pet şişedeki 500 ml olan suyu.
Hal böyle olunca asgari ücretle geçinmesi de zor,asgari ücrete çalışması da.