Umarım bu sene fiyatlar biraz olsun düşer ve denizlerimiz bereketli olur, her şeye gelen zamlar gibi bir zam şekli görürsek bu sene de halkımız balık yiyemeyecek.
3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde insanlar ortalama ayda 1 kere balık yiyebiliyorken (yediği balık da genelde hamsi gibi küçük balıklar) hemen karşı kıyılarımızda bulunan ülkelerde insanlar haftada en az 2 kere balık tüketiyor. Aslında bizim tavuk yeme kültürünü bırakıp balıklar yönelmemiz çok sağlıklı olur ama bu ekonomik şartlar altında kimsenin bu alışkanlığını değiştireceğini düşünmüyorum, muhtemelen kilosu 100'ün altına güzel bir balık göremeyiz.
Yoksa olsa bir levrek 25 lira, mezgit 15 lira insanlar bunları yemeye alışır kilosu 70 liradan şişirilmiş ilaçlı tavukları yemez
Kimse bu sene ucuz balık yiyeceğini düşünmesin balık bol olursa bir nebze ucuz olabilir fakat bilinçsiz ve denetimsiz avcılık nedeniyle büyük küçük demeden balıkları süpürürcesine avlıyorlar. Ceza ve yaptırımlar ağır olmalı ki herkes bu kurallara zorunlulukla uysun bizim milletimiz gönüllülükle uymaz çünkü. Geçenlerde bir konuşmada tesadüfen öğrendim balıkçılar maaşlı bir kişi ayarlamışlar sahil güvenlik limandan ayrıldığı zaman balıkçılara haber uçuruyorlar.
Akaryakıt fiyatları hem gemilerde hemde nakliye aşamasında balık maliyetlerine artı olarak yansıyacaktır.
Bu arada büyük balıkların denizden tutulduğu gibi tüketmek aslında sanıldığı kadar güzel olmuyor bu yüzden ben tuttuğum balıkları 1 gün dinlendiriyorum yorgunluğu çıkıyor 😂 bu durumun aksine hamsi ne kadar taze olursa o kadar leziz ve kokusuz olur ayrıca hamsinin lezzetli olması için suların soğuması ve hamsinin yağlanması gerek yoksa tatsız olur.