Benim aklıma takılan birşey var. Dünya şampiyonası olunca Küba katılmıyor mu? Çünkü olimpiyat oyunlarında Rıza Kübalı bir güreşçi vardı adı aklıma gelmedi ne zaman onla denk gelse hep yenildi.
Kübalı zaten güreşi bırakmıştı 4. kez olimpiyat şampiyonu olup Karelin'in rekorunu kırmak için olimpiyata özel olarak döndü, ve yine kazandı, belli olmaz Mijaín López belki 5.yi de zorlayabilir 2024'te çünkü gerçekten 130 kilo süper ağır sıklette rakiplerine büyük fark atıyor, MMA'ye girse orayı da dağıtır o derece üstün bir sporcu.
Ben sert bi spor türü olarak görüyorum. Çok fazla güce dayalı. Teknik başka sporlara göre daha az var sanki bu sporda. Gerçi hiç bilmiyorum bana göre olmadığı için. Ama sert bi spor. Haftasonu arkadaşlarla ter atmak için yapalım diyemezsiniz.
...
Haftasonu hobi olarak da yapılır ama müthiş bir kondüsyon ve güreşe özel antrenman gerekiyor sakatlanmamak için, karışık dövüş sanatlarında da dünya şampiyonları ağırlıklı olarak güreş temelli çıkıyor, bunun birçok sebebi var ama iki tanesini belirtelim:
1) Kas ve iskelet sisteminin her parçasını çalıştıran total (bütünsel mücadeleye yönelik) bir spor olması
2) Vücudun en zayıf noktası olan boynu güçlendirmek üzerine inanılmaz derece kuvvet ve esneklik idmanı yapılması sonucu boynun ve kafanın çok iyi korunmasından dolayı güreşçilerin dünyanın en dayanıklı dövüşçülerine dönüşmesi...