Όποιος αγόρασε XRP για το fiat κέρδος, έχει ήδη πάει κουβά (2018 ATH > 2021 ATH).
Και πολύ φοβάμαι το 2025 θα είναι ακόμα χειρότερο για αυτούς... ούτε decentralization προσφέρει το XRP, ούτε privacy features. Απλά δεν έχει μέλλον. Πουλάει όμως λόγω unit bias, believe it or not!
Αν δεν μιλήσεις με κόσμο εκεί έξω (που έχει ακουστά το BTC μεν, αλλά ΔΕΝ ξέρει ότι μπορείς να αγοράσεις και υποδιαίρεση -> κάτι που ΔΕΝ γίνεται στις μετοχές), δεν θα καταλάβεις το mindset τους...
90% adoption με self-custody θα μπορούσε ίσως να γίνει με τσιπάκι στο χέρι όπως έχω ξαναπεί... μια υπόθεση κάνω, δεν είναι τίποτα σίγουρο (αλλά πολύ πιθανό με βάση προφητικές sci-fi ταινίες). Και το 2000 κάποιοι (όπως ο Bill Gates) είχαν προφητεύσει την mobile/post-PC era (η MS είχε βγάλει πρώτη τα WinCE PDAs, αλλά απέτυχαν, σε αντίθεση με την Apple).
Τώρα αν κάποιος φοβάται ότι θα του κόψουν το χέρι (όπως σε μια sci-fi ταινία που ξεριζώνουν το μάτι ενός με στυλό για iris recognition/biometric cheating
) επειδή θα αξίζει εκατομμύρια $$$, ε η λύση είναι να τα αποθηκεύσει κάπου αλλού (αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρχει PIN στο chip για πρόσβαση στο private key, που λογικά θα υπάρχει). Που; Σε κάποιο επενδυτικό ταμείο, σε κάποια τράπεζα/exchange, ποιός ξέρει.
Πάντα θα υπάρχουν τέτοιες λύσεις, δεν θα καταργηθούν. Το θέμα είναι να υπάρχουν επιλογές και όχι υποχρεωτικότητες. Και οι τράπεζες να μην είναι δυνάστες/ρουφιάνοι του κράτους ΚΑΙ με μηδενικά επιτόκια (γιατί παλιά δεν ήταν έτσι, άλλο αν τώρα τις βρίζουν όλοι).
Αυτός που αφήνει μεγάλα ποσά (κακώς πλέον με 0,03% επιτόκιο) στην τράπεζα, προφανώς δεν θέλει self-custody στο fiat του. Θέλει μια σχετική «ασφάλεια». Δεν θέλει να κυκλοφορεί με €10.000 στην τσάντα και να τον ληστέψουν, ούτε να χάσει την τσάντα. Κρατά ένα μέρος στο πορτοφόλι του για καθημερινές συναλλαγές και τα υπόλοιπα αλλού (εναλλακτικά υπάρχει και η Stroma Bank με self-custody, αν δεν σου ληστέψουν το σπίτι
).
Δεν είναι όλοι Λινουξάδες/geeks. Για την ακρίβεια το 99,99% των Android users ούτε από rooting ξέρει, ούτε από CLI. Αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου.
Οι περισσότεροι hardcore Linux/UNIX users (εγώ του Gentoo/OpenBSD ήμουν κάποτε να φανταστείς, αλλά ουδέποτε έκανα bullying σε Ubuntuάδες) νόμιζαν (εσφαλμένα) ότι το Linux θα εκθρονίσει τα Windows στον χώρο των desktop/laptop PC. Ε τελικά δεν έγινε έτσι!
Για αυτό χρειάζεται out-of-the-box τρόπος σκέψης για να γίνουν κάποια educated guesses για το μέλλον...
Θυμάμαι και εποχές που τρέχαμε Win32 apps μέσω WINE (όπως λέμε σήμερα Binance card, aka fiat <-> crypto gateway), ενώ σήμερα κανείς δεν διανοείται να τρέξει Windows app (compiled σε x86) σε Android/ARM CPU κινητό. Το αντίθετο (λόγω exclusive Android apps) είναι πιο πιθανό σήμερα (με BlueStacks).
Θυμάμαι επίσης που κάποιοι αγόραζαν εκτυπωτή/scanner με βάση το αν έχει Linux drivers, δηλαδή το 1-2% των συσκευών της αγοράς (και πολύ λέω). Σαν να λέμε σήμερα να ψωνίζεις σε μαγαζιά που δέχονται BTC (και πολύ είναι το 1-2% για Ελλάδα). Δεν μπορώ εγώ να πηγαίνω με την παρέα μου μόνο σε περιορισμένα μαγαζιά (που μπορεί να μην τους αρέσουν κιόλας). Οπότε η κάρτα βοηθάει προσωρινά.
Στις αρχές θα γίνουν κάποιοι μεσοβέζικοι συμβιβασμοί (gateways/translators) μέχρι να έρθει το πολυπόθητο mainstream adoption (BTC standard) άνευ fiat conversion. Υπομονή.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα εξαφανιστούν οι εμπορικές τράπεζες ΑΝ έχουν μυαλό: θα γίνουν local crypto exchanges.
Ο παππούς που πάει στην Εθνική (γιατί αυτήν ξέρει, αυτήν εμπιστεύεται -> μετράει το brand name/marketing) σιγά μην πάει στην Binance (δεν λέω καν Bisq) να αγοράσει BTC.
Αν δεν έχουν μυαλό, θα κλείσουν, αφού με τα CBDCs δεν θα έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας στον χώρο των fiat...
Θα γίνουν κοσμογονικά πράγματα μέχρι το 2030, που δεν θα τα πιστεύει ο κοινός νους. Εδώ θα είμαστε και θα τα δούμε όλα.
ΥΓ: Στο UK διάβασα πήγαν κάποιοι πόρτα-πόρτα σε μαγαζιά να προτείνουν BTC στους μαγαζάτορες και μόνο ένα μικρό ποσοστό δέχτηκε. Φάγανε πολλές απορρίψεις.
Αυτό με τα τωρινά δεδομένα (μετρητό, no CBDC). Με τα μελλοντικά; Θα συνεχίσουν να τρώνε απορρίψεις;
Προσωπικά δεν θέλω να πιέζω καταστάσεις. Είμαι της λογικής του ώριμου φρούτου (περιμένω υπομονετικά να πέσει από μόνο του). Έτσι και τώρα περιμένω τα (κατά τα άλλα μισητά) CBDCs να έρθουν, γιατί μόνο έτσι θα ξυπνήσει ο κόσμος.
https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2150940/aade-prostimomamoyth-1-ekat-eyro-se-gnosto-estiato.html^ Αυτός εδώ στο μέλλον π.χ. θα μπορούσε να δέχεται BTC με LN ή/και XMR... εγώ θα δεχόμουν και τα 2 ευχαρίστως! Why not?
Έχουμε και τις βίζιτες (πάντα μπροστά από την εποχή τους ).
XMR για on-chain privacy (κάτι που δεν θα έρθει ποτέ στο BTC, όχι μόνο για τεχνικούς λόγους, αλλά και ρυθμιστικούς -> θα έτρωγε delisting σε πολλά exchanges -> less trading volume -> less fiat value).
Θα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν την ανωνυμία του μετρητού, ΑΛΛΑ δεν τους νοιάζει να είναι store of value ή ελαφρώς πληθωριστικό. Το XMR το 2021 ξεπέρασε ελαφρώς το ATH του 2017. Ίσως στην CBDC era να γίνει μεγαλύτερο μπαμ.
Αν θες store of value (με το ρίσκο του chain analysis/KYC, αν κάνεις settle balance on-chain), τότε μόνο BTC που έχει max cap.
Δεν θα επιβιώσουν πολλά, λίγα και καλά!
Καμία διαφορά επί της ουσίας (το 99,99% των distros/cryptos είναι forks και συνεπώς άχρηστα/πλεονάζοντα):
https://distrowatch.com/https://coinmarketcap.com/Το μόνιμο «παράπονο» των Παραθυράδων/αντιΛινουξάδων (πως λέμε no-coiners
) είναι ότι το Linux δεν θα πετύχει λόγω fragmentation. Ο κάθε διανομάρχης ήθελε την δική του διανομή. Έτσι είναι η φύση του open-source δυστυχώς.
Τελικά πέτυχε ΜΟΝΟ όταν συνασπίστηκαν όλοι πίσω από το όνομα του Android...
Εγώ πιστεύω το Bitcoin θα έχει την ίδια ακριβώς πορεία με internet, email, Linux.