@Bthd Hocam vallahi helal olsun tek tek araştırıyormusun nasıl yapıyorsun bunu cidden merak ediyorum.
Bir şey alacaksam yada bir projenin başlangıç etkinliğine katılacaksam muhakkak araştırıyorum. Bu projenin whitepaper'ını, çalışma prensibini en az 10 kez okumuştum. FEI'nin başlangıcında stabil dolarları için ETH'yi dayanak noktası yapacaklardı ve havuza ETH toplamaları gerekiyordu.
İlk katılımda havuza ETH koyacaklara ~%20 gibi bir bonus veriyorlardı. Aşırı talep ve anında kar payını alıp çıkmak isteyecekler olacağı için durumun sıkıntılı olacağını fark etsem de havuzdan ilk çıkanlardan olabileceğimi bildiğim için son anda girmiştim. Peg bozulduğunda bozulma miktarının karesi kadar ceza uygulayarak FEI'leri ethere çevirmeye izin veriyordu. 50 ETH ile girip 57,9 ETH ile neredeyse hiç ceza ödemeden çıkmayı başarmıştım.
Peg bozulduğu anlarda ceza %100'e kadar artıyordu. Örneğin 1 dolardan 0,9 dolara düştüğünde %10 düştüğü için ve %10'un karesi %100 olduğu için zincir kullanmayı iyi bilmeyenler uzun süre içeride hapis kaldı. Hatta öyle oldu ki zincirdeki botlar ceza arttığında ucuzdan alarak içeri girip otomatik peg uygulandığı anlarda dışarı çıkarak havuzu boşaltmaya başladı. Eğer otomatik peg durdurulmasaydı havuzdaki tüm mallar botlar tarafından boşaltılacaktı ve kullanıcıların elinde havuz boş olduğu için karşılığı olmayan FEI stabilleri kalacaktı.
Bir diğer tehlikede o dönemde ETH fiyatının düşmesiydi. Sistem tamamen ETH fiyatının düşmeyeceği olasılığına göre hazırlanmıştı ve hatalıydı. Şöyle düşünün ETH fiyatı %10 düştüğünde FEI stabil dolarına karşılık olarak tutulduğu için stabilin de değeri 0,9 dolara düşmüş oluyordu ve ceza sistemi sebebiyle insanların elindeki malı satması da imkansız hale geliyordu. Dengenin sağlanması için birilerinin cezayı kabullenip zararla satması yada ETH fiyatının artması gerekiyordu.
Uzun lafın kısası zaten sistem baştan sağlam bir tasarım değildi. Daha sonra mecbur kalıp ellerindeki etherleri DAI'ye çevirdiler ve bu seferde DAI dayanak noktası olarak kullanıldığı için insanların stabil dolar olarak FEI kullanmasının bir anlamı kalmadı. Sonuçta da projeyi sonlandırmak zorunda kaldılar.
Bu coinleri Binance bir kaç hafta önce tek parite bırakarak diğer pariteleri delist etmişti.
Bu delist listesinde olmayıp bunlarla birlikte sadece tek parite bırakılan ARK BEAM GTO PERL PNT SRM XEM CVC bulunmakta bunlara karşı dikkatli olmak lazım.
Ayrıca delist haberinden sonra MITH ekibi Binance listelemesi için 200 bin BNB depozit yatırdıklarını ve bunun geri ödenmesi gerektiğini söylüyor.
https://twitter.com/mithdotio/status/1603356872303865856Her seferinde kullanıcıları koruduklarını belirten, göze sokan merkezi borsaların listeleme için para talep etmesi para karşılığı iş yaptıklarını gösterir. FTX'de yaşanan paranızı bizde tutacaksınız saçmalığının bir tık aşağısı.