Bir kaç aydır dolandırıcıların sıklıkla denediği yeni bir yöntem var. Daha önce yöntemi görmüştüm fakat forumda paylaşmamıştım forumdan bir kullanıcı özel mesaj yoluyla sorduktan sonra bu konuda bir bilgilendirme yazısı yazmanın zorunluluk olduğunu anladım. İsterse kendisi burada kimliğini belirtebilir.
USDT - USDC yada diğer alt birimlere ait kontratlarla temas ederek bir gönderim yada alım gerçekleştirdiğinizde dolandırıcı harekete geçiyor. Gönderici adres ile ilk ve son bir kaç hanesi benzer şekilde adresler yaratarak bu adreslerden kullanıcılara işlem yapmış olduğu birimden düzenli aralıklarla disperse kullanarak 0 adet gönderim gerçekleştiriyor.
Çoğu kullanıcı birisinden aldığı borcu geri ödeyeceği zaman yada daha önceden işlem gerçekleştirdiği bir adrese gönderim yapacağı zaman adresleri etherscan yada zincire ait explorer ile kopyalamayı tercih eder ve bunu yaparken adreslerin tamamını değil sadece bir kaç hanesini kontrol eder. Dolandırıcı yaptığı her şeyi bunu bildiği için yapıyor. Kullanıcı eğer etherscan üzerinden son gelen USDC transferine ait adresi kopyalar ve sadece adrese ait ilk yada son bir kaç haneyi kontrol ederse gönderimi dolandırıcıya ait adrese göndermiş oluyor.
Aynı durum borsalardan çekim yaptığınız yada borsalara deposit ettiğiniz adresleriniz için de geçerli. Bir borsadan USDC çektiğinizde işlem USDC kontratı ile etkileşime girer ve adresinize yönlendirilir. Dolandırıcı adreslere ait verileri kontrat üzerinden kolaylıkla çekiyor.
Yöntemden korunmak için yapabileceğiniz şeyler oldukça basit ve bilindik yöntemler.
- Zincir explorer'ları üzerinden adres kopyalamayın.
- Bir adrese gönderim yapacağınız zaman muhakkak o adresi explorer'da kontrol edin.
- Sürekli kullandığınız adresleri kayıt altına alın.
- Mutlaka ama mutlaka gönderim yapağınız adresleri üşenmeyip tamamen eşleştirin.
Blockzincir üzerinde gerçekleştirdiğiniz bir transferin geri döndürülemez olduğunu unutmayın. Bir anlık dalgınlık yada tembellik yatırımlarınızı tamamen kaybetmenize sebep olabilir. Bu yöntem şu an bir çok zincirde yaygınlaşmaya devam ediyor dikkatli olun. Siz yanlış bir gönderim gerçekleştirmediğiniz sürece cüzdanınızdaki varlıkları etkilemez.