Meni je to isto suludo, što Poreznoj imam prijavljivati nešto s čim ona nema nikakve veze, budući da nema porezne obveze.
Mislim da je tako, ali nisam zapravo 100% siguran da nema kazne - tehnički, nisi ispravno prijavio dohodak, i možda ti mogu lupiti kaznu. Međutim, ne znam zašto bi te za to kažnjavali, budući da nisi utajio porez, a time niti državi nanio štetu, i da mi to naprave bio bih prvi koji bi ih izvukao na sud da dokazuju da je država oštećena.
neoporezivo se prijavljuje s nulom pod 11.Dohodak, dakle nema dohotka:
prilog 4 pravilnika por. doh.
4. Neoporezivi primici/primici koji se
ne smatraju dohotkomali da bi bilo zabavnije, pod 02 se pozivaju na zakon čl.67 ( 8 ) gdje piše
Dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka
ne oporezuje se...
Dohodak/primitak. Izmišljaju terminologiju i onda se sami zapetljaju.
Zapravo priča s tim neoporezivim primicima dolazi od toga da poslodavci svojim radnicima daju kojekakve isplate koje su neoporezive pa im je bitno deklarirati što je to da bi opravdali zašto su neku transakciju isplatili bruto.
Ali ovdje nema transakcija nego se porez plaća na nekakvu računsku vrijednost koji si obveznik sam izračuna na kraju godine. I to sad žele ugurati u shemu koja je stvorena radi nečeg sasvim drugog.
Jedino što bi moglo biti dobro je da za prijavljene primitke/dohotke/što već, valjda ne mogu izmišljat da nema zastare.