Milyarlarca dolarlık banka ne yazık ki batmış. Hem de adı silikon vadisi olan, yani teknoloji yatırımlarına odaklanmış bir banka. 2020li yıllar gerçekten biz Y kuşağı için çok şaşırtıcı geçiyor. Olmaz diyeceğimiz her şey bir şekilde oluyor. Bu batış ortamında Bitcoin fiyatı o kadar çok düştü ki parça parça baya bir bitcoin aldım, aldığıma da çok sevindim. Ama şu an zarar görüntüsü var ne yazık ki. Benim beklediğimden daha katastrofik bir görüntü oluştu. USDC yi de görmüşsünüzdür. Hala 90-93 cent civarlarında, 1 dolara çıkamıyor. Umarım tamamen batmaz.
Bankaların batması yeni bir şey değil aksine bitcoinin doğma sebeplerinden birisi bu yüzden çokta şaşırtıcı değil. Bankalar adları itibariyle başkalarına ait parayı güvenle depolama hissiyatı yaratırken aslında tam olarak yaptıkları bu değil. Paradan para kazanmaya çalışıyorlar ve çeşitli alanlarda yatırım gerçekleştiriyorlar. Aslında sadece bünyelerinde olan parayı teminatlı şekilde faizle borç vermekle yetinseler problem yok. Hep daha fazlasını istemenin sonucu bu. Genellikle ters bir piyasa hareketinde yada şu an gördüğümüz gibi düzenli faiz artışı olan ortamlarda riski yüksek tutan bankaların batması çok doğal.
Aslında yaşanan FTX olayından çok farklı değil. Bizim paramızı kullanarak para kazanmayı deniyorlar. İşler iyi giderse risksiz zenginliğe ulaşıyorlar ama bir delik oluşursa da batan para bizim para oluyor. Bankalar kar ortamında ortağımız zarar durumunda ise gemiyi ilk terkedenler oluyor.
Peki bu kadar parayı koyunca bir güvenlik teminatı olmuyor mu, yani milyarlarca dolar bir anda banka battı diye kuş olup uçmasını beklemiyorlar herhalde alçıcılardan, usdc bitti diyebilir miyiz bu haberden sonra? Hani tethere alternatif diyorduk da, hepsinin bir garip halleri çıkıyor piyasaya,
250.000 dolara kadar güvence var farklı bir sigortaya sahip değilse, Türkiye'de de bankadaki paranız TMSF tarafından belirlenen tutar olan 400.000 TL'ye kadar güvencededir.
USDC bu olayla bitmez. Çünkü paranın tamamı kaybolmadı yaşanan ciddi likidite sıkıntısı. Ellerinde anında nakite çeviremedikleri varlıklar var. USDC büyük oranda parasını geri alacak süreç tamamlandıktan sonra. Tabi ki bilmediğimiz başka şeyler yoksa.