Hocam BTC'ye yatırım yaptın tamam. Mesela kaçı gördüğü zaman satmayı planlıyorsun ya da ne kadar süre tutabileceksin? Diyelim ki 30 bin dolardan aldın ve btc de sallıyorum 1-2 ay içinde 100 bin dolar oldu. Elinde tutmaya devam edebilecek misin?
Bunu sorma sebebim hodl gerçekten çok zor. Hodl yapabiliyor musun sabırlı bir şekilde.
Bir de uzun vade yatırım da ciddi meblağ koymak lazım ki olursa 3-5 sene sonra yine bir işe yarasın. 1-2 bin TL'lik btc tutmak ne bileyim pek bir şey yapmaz gibi.
Bilmiyorum belki de yanılıyorumdur.
Burada strateji önemli. Ne yapmak istiyorsun?
Sermayeni;
Ne kadarı uzun vade?
Ne kadarı orta vade?
Ne kadarı kısa vade?
Artı;
Ne kadar ek yapmayı planlıyorsun?
Düzenli olarak alım yapacak mısın?
Kısa vade düşünüyorsan, al, fiyat artınca sat, düşünce adet artır.
Orta vade düşünüyorsan, kendine bir kar ve zarar yüzdesi belirle. (Örn. %5) Maliyetin %5 altına düştüğü an yükselir mi alçalır mı diye düşünmeden sat! Maliyetin %5 üstüne çıktığında ise o civarlara stop koy. Altına düşünce satılsın. Fiyat yükselirse stop'unu yükselt. Böylece pozisyonun en az belirlediğin oranda karla kapanmış olur.
Diyelim ki stop oldun ve fiyat yükseliyor. Yine kendi stratejine göre, bir yerden giriş yap ve yukarıda anlattığım kuralı takip ederek stop'unu gir ve fiyatı takip et.
Bu döngü sana orta vadede para kazandırır.
Uzun vade içinse, her ay (ya da belirli aralıklarla) fiyata bakmadan düzenli alım yapmak gerekiyor. Uzun vadeden kastım 1-2 sene değil. En azından 1 döngü (4 yıl) ilerisi için plan yapmalısınız. Ya da örneğin çocuğunuz için 18 yaşına gelene kadar, üniversiteden mezun olana kadar vs. süreler ile birikim yapabilirsiniz. Maliyet tabi ki artacaktır, ancak ortalamanız hep güncel fiyatın çok altında kalacaktır.
Örnek olarak 100₺'lik hesaplama için bir önceki mesajımda paylaştığım sayfayı ziyaret edebilirsiniz.