Binance, Bitcoin çekim işlemlerini durdurduğu zaman neler oluyor diye bir bakmıştım. BRC-20 tokenlarından almak istediğimizde klasik piyasa token alımları gibi olmadığını ve işlem ücretinin önemli bir rolü olduğunu öğrendim.
"Örnek olarak, 10 bin adet arzı olan X token’dan almak istediğinizde en yüksek işlem ücretini ödeyen 10 bin adres bu tokenlara sahip olabilir." Bu durum sonucunda da ağ üzerinde ciddi bir yoğunluk ortaya çıkıyor.
Kaynakta belirttiğim haberde yukarıdaki örnekle açıklamışlar durumu.
Böyle bir durumun genel olarak olumsuz bir etkiye sahip olduğunu düşünüyorum. En basit mantıkla işlem yapmak isteyen ya da parasını transfer etmek isteyen biri için büyük bir engel teşkil ediyor. Bitcoin bir para ise ben bu parayla istediğim zaman istediğim yere en hızlı olacak şekilde transfer edebilmeliyim ya da işlem yapabilmeliyim.
İşin arkasında bilmediğim daha birçok şey olabilir. O yüzden bu eleştiriyi en basit açıdan normal bir kullanıcı olarak yapıyorum. Bilmediğim detaylar varsa ve konu hakkındaki eleştirim yerinde değilse doğrusunu öğrenir düzeltirim.
Kaynakta bahsedilen durum sadece mint işlemleri için geçerli. Marketplace üzerinden alım gerçekleştirme fonksiyonunda işlemlerin oluş biçimi daha farklı.
Transfer ücretlerinin artmasının bir sorun olduğu konusunda hemfikiriz ancak bu her zamanki bardağın yarısı boş yarısı dolu muhabbetinin aynısı. Transfer ücretlerinin artması bir açıdan baktığınızda zincirin daha aktif kullanıldığının göstergesidir diğer açıdan baktığınızda ise işlem gerçekleştirmek isteyen diğer kişilerin pahalılık yüzünden vazgeçmesi anlamına gelir.
Küçük ödemeler için halen lightning opsiyonu iyi. Tek input - output v.b. içinde çok büyük bir ücret yok ancak input - output sayıları fazla ise durum çekilmez bir hal alabiliyor.