Εγώ είχα την εντύπωση ότι το Electrum ακολουθεί τα standards που έχει θεσπίσει το BTC (εν προκειμένω το BIP39).
Αν δώσεις αρκετή προσοχή, θα δεις πως δεν υπάρχει κάποιο standard που έχει θεσπίσει το Bitcoin. Υπάρχουν απλά προτάσεις, και σε κάθε wallet software υλοποιούνται. Σε ένα αποκεντρωμένο περιβάλλον είναι φυσιολογικό να συμβαίνει.
Αυτά είναι χαζές παιδικές ασθένειες που πρέπει να λυθούν...
Αυτό που ονομάζεις παιδική ασθένεια είναι το side effect του decentralization. Αλίμονο αν είχαμε ένα standard κι όλοι ήταν υπάκουοι χωρίς την ελευθερία να το αρνηθούν. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αναπαραστήσεις ένα Bitcoin wallet, ο πιο γνωστός με BIP39 seed phrases. Αν δεν σ' αρέσουν άλλοι τρόποι, απλά επέλεξε wallet που να υποστηρίζει BIP39.
Το backwards compatibility μπορεί να σπάσει αν στο μέλλον πάψουν να υποστηρίζουν BIP39 (όπως λένε).
Ποιοι λένε πως θα πάψουν να υποστηρίζουν BIP39 seed;
Ρε Άγγελε διαβάζεις τι γράψω ή απλά κάνεις τον contrarian;
Άνοιξε το Electrum να δεις τι λέει, το έβαλα και παραπάνω, αλλά προφανώς δεν το διάβασες:
Warning: BIP39 seeds can be imported in Electrum, so that users can access funds locked in other wallets. However, we do not generate BIP39 seeds, because they do not meet our safety standard. BIP39 seeds do not include a version number, which compromises compatibility with future software. We do not guarantee that BIP39 imports will always be supported in Electrum.
Για να έρθει adoption, θα πρέπει να υπάρχουν κοινά συμφωνημένα standards.
Τα έχω ζήσει και στο Linux (μου θυμίζεις dejavu συζητήσεις 15-20 ετών πίσω περί open-source και ότι δεν γίνεται να συμφωνούν όλοι), δεν είμαι χθεσινός σε αυτά. Ξέρω πως ήρθε το adoption εν τέλει εκεί (όταν συμφώνησαν όλοι να επικεντρωθούν στο Android).
Αν θέλουμε self-custody, δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοια μπερδέματα, ούτε να ψαχνόμαστε σε 20 χρόνια τι (δεν) θα υποστηρίζει το Electrum.