Celal Şengör ve Naci Görür İstanbul depremi sonrası oluşacak yıkım tablosu ile ilgili tekrar tahmini bilgi verdi. Celal Şengör 14-15 bin binanın tamamen yıkılacağını ve 60-70 bin binanın da yıkılma tehlikesi altında olduğunu söyledi. Naci Görür de 2.5 milyona yakın insanın hayatını kaybedeceğini söyledi.
Böylesine korkunç bir tablo gözümüzün önündeyken ellerimiz kollarımızın bağlı olması çok can sıkıyor. Kaç yıl geçti 99 depreminin üzerinden ama hala doğru düzgün ne önlem var ne bir şey.
Hala ve hala önlemler alınmıyor. En çok buna üzülüyorum tabloyu şimdiden söylüyorlar ancak tedbir alınmıyor, yapılmıyor. Hala rant peşinde giderken yapılan AVM’ler, binalar tamamıyla sıkıntılı yapılıyor ve siyasi etkiler sebebiyle kimse ses etmiyor, edemiyor. İstanbul’da yaşasaydım bende kaçmıştım şimdiden bu psikolojik etkiyle yaşamak çok kötü olurdu.
Celal Şengör ve Naci Görür sürekli depremi hatırlatıyorlar ve hatırlatmalılar. Bölgede yaşayanların deprem hassasiyetleri üst seviyede. Olası depremde oluşabilecek yıkımın büyüklüğü çok korkunç. Yıllar önceden bile siyasilerin seçim vaatlerinde deprem için çalışmalar olacağı var ama sadece sözde kalmış. İstanbul için yapılacak çalışmanın büyüklüğünü ve maliyetini az çok herkes tahmin ediyordur. Öyle kısa bir zaman diliminde olacak şeyler değil. Gerçek bir çalışmaya başlamadıkları her gün İstanbul'un aleyhine işliyor.
Çalışmanın maliyeti ne kadar olursa olsun ve ne kadar süre sürerse sürsün yapılmalı. Deprem olduğunda yardımların çoğu İstanbul'dan gidiyor. İstanbul'da olan bir depremde çalışmalar nasıl yapılacak. Önlem alınmalı ve çalışmalar hep birlikte yapılmalı. Bu konu siyasetten üstün bir konu. Tüm siyasilerin bu işte beraber hareket etmesi gerekiyor.
İstanbul’daki ekonomi tüm Türkiye’yi etkiler, olası büyük depremde İstanbul’a gelebilecek büyük zararlar bizleri seneler boyu geriye götürebilir, büyük kuruluşların bir çoğunun merkezi İstanbul’da, ekonomik kuruluşlar deseniz öyle, her yerde fabrikalar, insanlar, işçiler, memurlar, her kesimden insanın çok olduğu bir şehir, nüfusunun neredeyse ülkenin dörtte birini barındırıyor olması bize tabloyu anlatmaya yeter sanırım, dünyadaki yardım ekipleri tam kadro gelseler de ülkedeki enkazı kaldırmak yıllar sürer, umarım büyük bir deprem görmez İstanbul ama bu kaçınılmaz son diyorlar, böyle bir sona şahit olmak kimse istemez,