Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) kademeli çıkış planında ilk adım atıldı. Merkez Bankası, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduatından KKM dönüşüm hedefi ile TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verdi. Amaç bankaların TL mevduat faizlerini artırarak KKM’den TL mevduata geçişi hızlandırmak.
20 Aralık 2021 yılında dolarizasyonu azaltmak ve kur ataklarını önlemek için başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından kademeli olarak vazgeçilmesine yönelik ilk adım atıldı.
Merkez Bankası yayınladığı düzenlemeyle KKM hesaplarını küçültme stratejisinde ilk düzenlemesini hayata geçirdi. Başladığı günden bu yana KKM uygulaması büyük bir ilgi gördü. KKM’nin toplam büyüklüğü 11 Ağustos haftası itibarıyla 75,3 milyar TL artışla 3,35 trilyon TL olarak kaydedildi. Dolar cinsinden bakıldığında ise toplam büyüklük 124,3 milyar dolar oldu.
KKM’den çıkışların artmasıyla bankalar, mevduat faizlerini enflasyon üzerinde yükseltmezse dövize ve altına olan talep artacaktır ve bunun sonucunda yeni bir döviz atağı yaşar mıyız? Konuyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Kaynak:
https://www.dunya.com/ekonomi/kkmden-cikis-plani-icin-ilk-adim-atildi-haberi-702249