ATASE’den Devlet Arşivlerine devredilen Atatürk Koleksiyonunda Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün el yazıları ortaya çıkmış.
Yer yer Latin alfabesi gözükse de Mustafa Kemal Atatürk’ün Osmanlıca notları da görünüyor. Ağırlıklı olarak paylaşılan metinler Osmanlıca yazılmış ki bazı yazılan el yazmaları 1907 tarihli olduğu için Osmanlıca olması çok normal.
1907 yılında Ulu Önder ne araştırmış dersiniz? Orta Asya Türk Tarihi, Hunlar, Göktürkler ve Uygurlar ile ilgili kısa notları mevcut.
Türk tarihine ekstra önem veren Mustafa Kemal Atatürk’ümüz hakkında ileri geri konuşanlar acaba bu metinleri görüp Türklük ile ne derece ilgili olduğunu görünce neler derler acaba?
Ayrıca ikinci kez cumhurbaşkanı seçildikten sonraki meclis konuşmaları da yer alıyor bu metinlerde.
Ayrıca gelecek ile ilgili temennileri de şöyle aktarılılıyor :
Atatürk notlarında Cumhuriyetin gittikçe gelişeceğini ve temellerinin sağlam olduğunu ifade ediyor. Bu sağlamlıkta Türk milletinin payının büyük olduğunu, milletin çok büyük destek verdiğini ve sahip çıktığını ifade ediyor. Mustafa Kemal Atatürk aslında şunu gösteriyor; bu dört yıllık dönem içerisinde Cumhuriyetin ilk yıllarında ortaya çıkan manzaranın yeni kurulan Türk devletinin artık yeni ufuklara doğru yelken açtığını, önünde hiçbir engelin kalmadığını, dünya devletleriyle anlaşmaların yapıldığını, dostlukların kurulduğunu, sadece yapılacak olan tek şeyin müreffeh bir devlet ve toplum inşa etmek gerektiğini anlatıyor.
Maalesef şu an 100’ncü yıldayız ve atam ne yazık ki “Müreffeh”* bir yaşam süremiyoruz. Bunda en büyük hata yine yanlış yöneticileri başa getiren bizim insanımızda…
* Refah içinde, bolluk ve rahatlık içinde.
Kaynak :
https://www.cumhuriyet.com.tr/amp/turkiye/ataturkun-ozel-koleksiyondaki-el-yazisi-ortaya-cikti-2113411