Burası malesef kripto değil içerideki paralar tl bazlı cidden büyük paralar. Hisseleri yürütmek için birkaç bin tl yetmiyor. 2023 haricinde hisselere giren kişi sayısı 1 milyonu bile görmüyordu o hisseler yürümedi hemde hiçbir şekilde yürümedi. 180bin kişinin girdiği arzlar oldu. Bu şirketlerin çoğu hala mevcut değerini koruyor.
Burasının kripto olmadığını bende biliyorum
İçerideki paralar tl olarak büyük paralar olsa da siz de diğer başlıklarda belirttiğiniz gibi TL olarak yatırım yapmanın pek bir anlamı yok ve içerideki para TL olarak ne kadar büyük olursa olsun bir anlamı yok.Çünkü TL gün geçtikçe değer kaybediyor.
Söylediğiniz yöntemi hiçkimse yapmaz fcfs neden yapsınlar? Halka arz edilen şirketin derdi nakite dönebilmek yok 1 milyon kişiye pay gitmiş işter 10 milyon ne farkeder? Şirketin amacı sana 10x yaptırmak değil buradaki olay şirketin kazancına ortak olabilmek. Burası kurtlar sofrası değilki belli kuralları var o kuralların dışına. zaten çıkamıyorsunuz.
Neden yapsınlara gelecek olursak insanlar ve halka arz olan şirketler bilinçli yatırımcı olmak ister.Siz ister misiniz ilk tabandan sonra her gün taban olarak hisselerinin satılmasını?
Borsaya çoğu giren kişi 7 veya 8'in tavandan sonra satmaya başlayıp insanları paniğe sürükletip taban üstüne taban yaptırıyorlar.Herhalde bir şirket hissesinin değersizleşmesini istemez halka arz olduktan sonra diye düşünüyorum.Şimdi siz bu işte FCFS yaparsanız bilinçli yatırımcı önceden yerini alacak ve 7-8 hesapla katılan kişiler bunu belki de değerlendiremeyecektir.Ben bana 10x yaptırmasını beklemiyorum burada aslında şirketin ön satışına katılıyoruz.Şirket bizim paralarımızla kendine yatırım yapacak ve kendi hissesinin yükselmesi için elinden geleni yapmaya çalışacaktır.
ek olarak hisse ne kadar çok kişiye dağılırsa o kadar iyi olur. Sonuçta hissenin fiyatı ile oynayabilecek birileri olmaz olması için malı toplaması gerekir herkez satmayacağı için malın fiyatı yukarı çıkar yani eleman spaküle etmek için bile millete kazandırmak zorunda kalır. 200 tl ve altı hisseleri satmayı düşünmüorum garip fiyatlanmalar görebiliriz.
Buna da katılmıyorum.Bu olaya yine kripto üzerinden örnek vereceğim.Supply'si az olan bir coine mi önem verirsiniz ya da supply'si fazla olan mı? Ya da diğer bir bakışla ön satışta az kişiye satılan bir kripto parayı mı tercih edersiniz yoksa çok kişiye satılanı mı?
Bu soruyu bana göre cevaplarsam eğer projeye güveniyorsam az kişiye satılanı tercih ederim.Borsadaki halka arzla aynı mantık bir bakıma.Üstelik zaten şuanda katılım 4 milyona yakın olarak gözükse de tüzel olarak böyle bir rakam olduğunu zannetmiyorum.Herkes akrabasına,ailesindeki kişilere hesap açarken bir aile en az 4-5 kişi olarak katılıyor.Yani aslında yine baktığımızda 2 milyonu geçmeyecek bir tüzel kişilikle karşı karşıyayız.Bilinçli yatırımcı halka arzdan aldığı hisseyi satmaz çünkü büyük ihtimalle bundan ucuza daha alamayacaktır.
Yakında 10 gün bile tavan yapmamaya başlar bu hisseler sonuçta günlerce taban gidiyor bunu düşünerek çoğunluk erkenden malı elden çıkartacaktır.
İşte tam olarak bundan bahsediyorum.Fazla katılım korku getirir.Siz bir ortama girdiğinizde fazla kişi görürseniz eğer burada ne oluyor diye sorgularsınız.Ama az kişi bulunan bir ortamda bu kadar sorgulama yapıp panikle bir şey yapacağınızı zannetmiyorum.Bu yüzden çoğu kişiye satılan mal sıkıntı çıkartır.Halka arzda sınır getirilmesini bu yüzden istiyorum.Bu düşünce içerisinde olmanızın tek sebebi de budur.