risk almak var almak var burada olan olaylar risk değil ben 7/7 riskli bir fonda para tutuyorsam tamam paranın siktir olup gitmesine razıyım ama kazancada razıyımda bu şekilde olmaz hocam olmaz. benim 1 tl param gitmedi ama bist yatırımlarım sıçtı herhalde eşek değilerse en az 1 ay daha sıçarlar
yarın bir gün bunlar gidip biz parayı bulamıyoruz besteki fonu kapattık derlerse ne olacak al ana para derlerse ne olacak zaten ulkede enflasyon var üç kuruş pra verip siktir ederler.
Reyiz o tefas'ta gördüğümüz 2/7, 7/7 risk volatiliteyi temsil ediyormuş, sistemik riski değil. Yani aldığımız enstrümanın fiyatının ne kadar oynak olabileceğini gösteriyor kısacası.
Senin bahsettiğin ödenip ödenmeme riskleri orada ölçülmüyor.
Onu da ölçen bir kurum var işte onlara kredi derecelendirme kuruluşları diyoruz. Standard and poors, moody's, fitch... Hani şu faiz lobisinin at kafaları var ya onlar. Örnek olarak Fitch'in Türkiye'ye biçtiği not BB- yani açıklaması: "
spekülatif, yatırım yapılabilir seviyenin altında".
BB- deyince çok anlaşılmıyor ama kalın ile işaretlediğim noktayı isterseniz birkaç defa yeniden ve yeniden okuyun.
İflas olası değil ama yatırım yapmaya uygun da değil. Fon özelinde yaşanan olay da bire bir fitch'in verdiği bu notun textbook açıklamasına uyuyor.
Birkaç şey daha eklemeden olmaz. İyi ki en azından bizim kredi notumuzu bu yabancılar veriyor. Yatıp kalkalım biz buna şükredelim. Ya yerli ve milli kredi derecelendirme kuruluşumuz olsaydı ve tüm notlarımızı pekiyi verseydi o zaman ne yapardık?
Vatandaşın en büyük hatası kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği bu notları yeterince dikkate almadan lambur lumbur içeriğine bakmadan, yöneticisinin geçmişini incelemeden fon satın alması oldu bana göre.
O notlar şunu diyor: Orası Türkiye. PPF bile alsan ne aldığına bakmak zorundasın. Şimdi herkes anladı (en azından öyle sanıyorum

) ama iş işten geçti.