...
Bu söylediğime tezat oluşturuyor gibi görünen ve benzer durumda olması gerekirken başarılı işlere imza atabilen bazı ülkelerde de (mesela Rusya) başka bir faktör ortaya çıkıyor, eğitim çok daha iyi. İmrendiğimiz bir çok coğrafyadaki çocuklar daha lisedeyken bizdeki Yukarı Gıpracık Köyü, Hacı Zübeyir Kırkayak Üniversitesi, titrini alış şekli meçhul tek proflu Mühendislik Fakültesinden mezun birisinden daha bilgililer (hele de kodlama konusunda).
imrendiğiniz toplumlar şekilcilik yerine eğitimi tercih ederken bunu belirli bir zümreye indirgememiş olabilir mi bobita? ve onlar da eğitimi tabana ve halkın tamamına yakınına yayarken buna benzer sorunlar yaşamış olabilirler mi? bizim yaşadığımız şey bir aşama olabilir mi? eğer bu bir aşama ise bunu daha önce aşmamız gerekmez miydi?
yani, vitalik babadan oğula geçme süzme bir bilgisayar bilimcisi vs. olabiliyorken biz bazı sahiplikleri kutsamak ve onların elden çıkmasını engellemek için eğitimi belirli bir zümreye indirgemiş ve onların özeline açmış ve başkalarını sistemin dışına itmiş olabilir miyiz?
bu arada, altın xau olarak kodlanır piyasalarda, au altının kimyasal element tablosundaki kısaltmasıdır, x ise herhangi bir zümre tarafından sahipliğinin olmadığını simgelemek için eklenir, bence btc'nin de bu konuya dikkat çekmek için böyle bir şeye sahip olması gerekirdi (bu açıkça ifade edilmiş ama manşetten de buna yer vermeliydi). ayrıca, boykot konularında paranın dini, imanı var mı diyenlerin türk coin neden yok demesi biraz çelişki olmuş.
Kesinlikle...
Dünyada en önemli kavram bana göre tartışmasız olarak eğitimde fırsat eşitliğidir, başarılı olmuş ülkelere baktığımızda genellikle bu durumun bariz bir şekilde geçerli olduğunu görüyoruz. Ancak benzer ligdeki diğer ülkeler gibi bizde de iyi eğitim paraya bakar, paran çoksa iyi özel okullarda okutursun, paran azsa devlet okullarından yine de daha iyi vasat özel okullarda okutursun, ama paran yoksa berbat devlet okullarına mahkumsun (üniversite öncesi öğretim kurumlarını kastediyorum). Elbette çok iyi devlet okulları da var ama onlar azınlık bile değil, istisna.
Sözünü ettiklerimiz bunu başarırken tabii ki büyük sorunlar yaşamışlardır ama bizde sorun yaşanması söz konusu değil, çünkü kimsenin öyle bir derdi yok, böyle gelmiş, böyle gider.