Bankalara karşı hoş bi protest düşünce olmuş konu. Ama havadan para yaratma yetkisi iyi bi şekil kullanılabilir bana göre. Daha bi düşük faizli krediler halkın yararına dönüştürebilir sistemi. Bana kalırsa tam bi siyah, beyaz ayrımı yapmak zorunda değiliz. Çünkü gri bi form var bu konuda. Ama bankalar yalnızca kısmi rezerv sistemi yüzünden eleştirilmiyor tabiki. Fahiş komisyon uygulamaları nedeniyle eleştiriliyor. Hoş diiil yaptıkları. Teknoloji çağında her şey bi tıkta hallediliyor iken fatura ödediğimiz için komisyon ödüyoruz. Başka bi kişiye para gönderdiğimizde komisyon ödüyoruz. Bana kalırsa eleştirilecek çok yanları var bankaların. Tabiki kısmi rezerv sistem de onlardan biri. Ama diğer konuların yanında daha bi gri konu bu.
Herkes eşit yararlanmadığı sürece para basmak çalmaya eşdeğerdir. Geçtiğimiz 5-6 sene boyunca düşük faizli kredi veriliyordu, hatta çok düşük faiz oranlarıyla ev alanlar oldu. Sürekli para basıldığı için evlerin fiyatları katlandı ve bedavaya ev satın almış oldular çünkü evlerin kira getirileri ödeyecekleri kredinin artık oldukça üzerinde. Sonuçta enflasyon zıpladı. Şimdi o alınan kredilerin ve havadan para basılarak bol miktarda dağıtılan paranın sonucunda oluşan faturayı sadece kredileri çekenler mi ödüyor yoksa tüm halk mı ?
Çoğumuzun bildiği üzere düşük faizli kredilerden en kolay şekilde yararlananlar da şirketler. Sıradan halk neden şirketlerin aldığı bedava paranın faturasını ödesin ?
20 parçaya bölünmüş bir arsada 5 hisseniz olduğunu farz edelim. Aynı arsa yeniden bölünerek 100 parçaya çıktığında sizin sahip olmanız gereken parça sayısı artık 25'tir. Ancak para basıldığında olaylar böyle gerçekleşmiyor. Yeni basılan 75 birim güç sahiplerine gidiyor. Sizin gerçekte sahip olduğunuz alan 1/4'üne düşüyor. Bu hırsızlıktır. Gri yada başka bir renk olma şansı yok tamamen siyah.
Para basılabilir ancak basılan para herkese sahip olduğu orana doğru orantılı olarak dağıtılmadığı sürece bir kişinin cebindekini alıp başka birinin cebine koymuş oluyorlar. Bedavaya yakın verilen kredi ile bile ev alacak gücü oluşmamış yada daha yeni yetişkinliğe adım atmış kişiler neden birilerinin refahının cezasını çeksin ?
Enflasyon uçup halkın alım gücü düştüğü dönemde bankalar neden kar rekoru kırıyordu zannediyorsunuz ?